Röntgensugarak segítségével mérték le az emberi sejt 46 kromoszómájának tömegét.


Az Egyesült Királyság nemzeti szinkrotron-tudományos létesítményének, a Diamond Light Source-nak egy erős röntgensugarával a fizikusok meg tudták határozni az emberi sejtekben található 46 kromoszóma egyedi tömegét.

A kromoszómák tömege a vártnál lényegesen magasabb, körülbelül hússzor nagyobb, mint a benne lévő DNS.

Ez valószínűleg bizonyíték a kromoszómákon belüli más ismeretlen elemek további tömegére, amelyeket még fel kell fedeznünk a szakemberek szerint.

"A DNS tömegét az Emberi Genom Projektből ismerjük, de ez az első alkalom, hogy pontosan meg tudtuk mérni a kromoszómák tömegét, amelyek tartalmazzák ezt a DNS-t"

– nyilatkozta Ian Robinson biofizikus, a University College London munkatársa.

Az eredmények alapján minden sejtünk 46 kromoszómája 242 pikogrammot nyom (ami egy gramm több milliárdnyi része).

De mik is a kromoszómák? A kromoszómák olyan kis szálszerű DNS-csomagok, amelyek megtalálhatók az élő szervezetek sejtmagjában.

Minden kromoszóma tartalmaz egy DNS-t, ez pedig tartalmazza az adott szervezet fejlődéséhez és életben maradásához szükséges genetikai utasításokat.

Az emberek 23 kromoszómapárral rendelkeznek, amelyek 22 számozott kromoszómapárt (autoszómát) és egy pár nemi kromoszómát képviselnek. A kromoszómák megakadályozzák a benne lévő DNS kibomlását, elősegítve szerkezetének fenntartását.

Hogy mérték meg a kromoszómákat? Egy röntgen ptychography nevű technika segítségével. A szinkrotron részecskegyorsító egy típusát használták erőteljes röntgensugarak előállításához.

Amikor a röntgensugarak áthaladnak a kromoszómákon, a tudósoknak segítséget nyújtanak a kromoszóma nagy felbontású 3D rekonstrukciójának létrehozásában.

Még nem tudják a szakemberek, milyen elemeket rejt a kromoszóma, melyeknek tömegére most derült fény, ám Archana Bhartiya, a londoni University College munkatársa szerint egy biztos:

"A kromoszómák jobb megértése fontos következményekkel járhat az emberi egészségre nézve".

(Forrás: Science Alert)

Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Wikimedia

Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes akár 14 ezer kilométert is megtenni

A bogáncslepke akár 12-14 ezer kilométert is megtesz Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez pedig a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk