föld bolygő űr

Ismerjük-e a Föld minden szegletét, vagy vannak még felfedezésre, megfejtésre váró rejtélyek? A válasz: igen. Nem tudunk mindent a Földről. Azonban a tudósok minden nap felfedeznek valami újat, és sajátosságainak megismerése segíthetne abban, hogy még jobban megbecsüljük bolygónkat. Most azonban következzen öt furcsa tény, amit a legtöbb ember nem ismer a Földről.


Valójában nem tudjuk, hogy ki nevezte el a Földet

Tudtad, hogy a Föld az egyetlen bolygó, amelyet nem görög vagy római istenről/istennőről neveztek el? Azt sem tudja senki, hogy ki alkotta meg a Föld szót. Bolygónk nevének két gyökérszava van, és mindkettő különböző nyelvekben található. Lehet, hogy a Föld az angol „eor(th)e/ertha" szóból származik, ami ugyebár földet jelent, vagy a német „erde" szóból, ami szintén földet jelent.

A bolygók felfedezésének hivatalos földrajzinév-tárja szerint a Föld elnevezés az indoeurópai „er" alapszóból származik. Ebből az alapból fejlődhetett a germán „ertho" főnév, a dán és svéd „jord", a modern német „erde", a holland „aarde" és az angol „earth" is.

Még egy kontinens?

commons.wikimedia.org

A Földnek van egy másik kontinense is, amelyet Zealandiának hívnak. Az egész kontinens elsüllyedt, miután mintegy 65-80 millió évvel ezelőtt elszakadt Ausztráliától.

Amazonas

Az Amazonas esőerdő a Szahara sivatagból származó foszfornak köszönhetően marad termékeny. A foszfor az Atlanti-óceánt és a dél-amerikai kontinens nagy részét bejárja, hogy életben tartsa az erdőt.

Víz

Egy tanulmány szerint évmilliárdokkal ezelőtt egy aszteroida szállította a Föld vízkészletének akár a felét is, amelynek a két százaléka napködből származott.

A Föld légköre szivárog

Unsplash / Daniel Olah

Akár hiszed, akár nem, a Föld légköre szivárog. Naponta körülbelül 90 tonna légköri anyag szivárog ki a felső atmoszférából. Tekintettel bolygónk hatalmas légkörére, 90 tonna nagyon csekély mennyiségnek minősül. A tudósok megállapították, hogy az elmúlt 800 ezer évben a légkör oxigénszintje 0,7%-kal csökkent, de senki sem tudja, hogy ez miért és hogyan történik.

A figyelmetekbe ajánljuk