Bár Wisdom a Laysan-albatrosz már legalább 70 évtizedet eltöltött ezen a bolygón, ez sem akadályozta abban, újabb utóddal ajándékozza meg önmagát és párját.


A világ legidősebb ismert, ma is költő vadon élő madara az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon él. Wisdom legfiatalabb csibéje február első napján kelt ki tojásából – derül ki az Hal- és Vadvédelmi Szolgálat beszámolójából, melyet az MTI szemlézett.

Az albatrosz már több mint 60 éve tér vissza rendszeresen a szigetekre. Wisdom mindig ugyanabban a védett fészekben költ jelenlegi párjával, Akeakamaival, akivel 2012 óta él egyyütt. A vadvédelmi szolgálat szerint most kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

A matuzsálem korú Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, ekkor költötte ki első utódját. Fajtája legkorábban ötévesen raj tojást, ebből következik, hogy az albatrosz legalább 70 éves, noha társai általában legfeljebb 12-40 évig élnek. Wisdomnak eddig körülbelül 30-36 fiókája születhetett.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

Friss

4 + 1 húszéves nyári sláger, amiket még ma is imádunk

Nyári slágerek, amik a csapból is folytak – valahogy így lehetne jellemezni 2001 legnagyobb diszkóhimnuszait, amiket – egyáltalán nem véletlenül – még ma is imádunk. De vajon mik voltak ezek a számok pontosan? Mire örültek meg az emberek a legnagyobb habpartik közepén? Mutatjuk!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Paul Rudd még egyszer utoljára megtréfálta Conant

Conan O'Brien late night comedy műsora hamarosan véget ér, a színész pedig nem hagyta ki az alkalmat egy utolsó poénra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Toyota robotja szelfizés közben is képes letörölni az asztalt

A robotoknak nagy problémát okoznak a visszaverődő és áttetsző felületek, a Toyota megoldotta a problémát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk