Hétfő reggel Petőfi Sándor gondolatait tolmácsoljuk, aki nemzeti ünnepünk fontosságára emlékeztet minket.A magyar történelem nagy napja

A nap idézete Petőfi Sándortól

Hamu és Gyémánt

Igazi hazafi

A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki tragikusan rövid élete alatt közel ezer verset írt, melyből nyolcszázötven maradt az utókorra.

Művészete pedig több volt, mint újító. A hazai romantika kiteljesítője, nála jelent meg először a családi líra és szerelmes költeményeiben is nála olvashattunk először a házastársi kapcsolat ábrázolásáról. Tehetsége vitathatatlan, így ő volt az első, aki csupán az írásból biztos megélhetést tudott teremteni magának. Akkoriban nem igazán volt jellemző az, hogy valaki a költészetből el tudja tartani magát és a családját, de Petőfinek sikerült.

Legismertebb költeménye, az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz íródó, a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása a Nemzeti Dal, melyet egészen pontosan március 13-án írt.

„Petőfi politikai költészetében valóban határt jelöl: a küszöböt, melyen át a költői vágy és akarat a cselekvés terére lép ki. A szabadság-rajongás az ő legszemélyesebb lírai tulajdona volt; a cselekvés, melyet belőle következtetni kíván, az egészre vár"

– elmélkedett művészetéről, Horváth János irodalomtörténész.

A halálát pedig mind a mai napig rejtély övezi. Az, hogy eleshetett-e, vagy sem, esetleg megsebesült, de valaki elhurcolta, nem tudni. Egy biztos: Petőfi fegyvertelen katona volt, aki Bem kérésére nem vett részt közvetlenül a csatában, így meglehetősen könnyű préda lehetett az ellenfél számára.

Friss

Megérkezett Kevin Smith He-Man sorozatának első előzetese

Ha rajongtál a régi rajzfilmsorozatért, esetleg a Dolph Lundgren főszereplésével készült filmmért, akkor imádni fogod.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4+1 élelmiszer, ami csökkentheti a koleszterinszintet

A szívbetegség a világ vezető halálozási oka. A magas koleszterinszint - különösen a „rossz" LDL - összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük elengedhetetlen a megfelelő étrend. Íme, 5 olyan élelmiszer, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A mexikói húsos palacsinta: a mennyei enchiladas

Az enchiladas egy kukorica-tortillába töltött húsos étel. Eredetileg a mexikói konyhából származik, és különböző hozzávalókkal töltik, többek között húsokkal, sajttal, babbal, burgonyával és zöldségekkel. Ezeket pedig chili alapú, illetve sajtszószokkal öntik nyakon. A jó hír, hogy ezt te is könnyedén elkészítheted a konyhádban!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk