Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 05. 15.

Nassim Nicholas Taleb világhírű közgazdász szerint a legfontosabb kincsünk évezredek óta változatlan.


Az ókoriak már tudták...

Id\u00e9zet Nassim Nicholas Taleb Fekete hatty\u00fa c\u00edm\u0171 k\u00f6nyv\u00e9b\u0151l

Idézet Nassim Nicholas Taleb Fekete hattyú című könyvéből

Hamu és Gyémánt

A fekete hattyú – avagy a legváratlanabb hatás

\u200bNassim Nicholas Taleb A fekete hatty\u00fa \u2013 avagy a legv\u00e1ratlanabb hat\u00e1s c\u00edm\u0171 k\u00f6nyve

Nassim Nicholas Taleb A fekete hattyú – avagy a legváratlanabb hatás című könyve

Gondolat Kiadó

Mi is a fekete hattyú-jelenség is kicsoda Nassim Nicholas Taleb? Taleb a pénzügytan világhírű alakja, esszéista-író, közgazdász és egyetemi oktató is egyben, aki életét a szerencse, a bizonytalanság, a valószínűség és a tudás beható tanulmányozásának szentelte. A címadó fekete hattyú is a rendkívül valószínűtlen események jelképe, amelyeknek három jellegzetességük van: előreláthatatlanok, tömeghatást váltanak ki, és csak utólag magyarázhatók kevésbé esetlegesnek, előreláthatóbbnak. Ilyen fekete hattyú volt például a Google sikere, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás vagy a 2008-as gazdasági válság. Taleb éveken át tanulmányozta, hogyan csapjuk be magunkat, és hitetjük el magunkkal, hogy többet tudunk annál, mint amennyit valójában tudunk. 2012-ben megjelent könyvében megpróbálja felnyitni szemünket: összegyűjti mindazt, amit arról tudunk, amit nem tudunk. Meglepően egyszerű trükköket kínál arra, hogyan bánjunk a Fekete Hattyúkkal, és miként hajtsunk hasznot belőlük.

Related Articles Around the Web

Friss

Messy Nessy Chic

5+1 film, ha hiányzik Párizs

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS