solar eclipse

A két égitest nagyobb hatással van a földi állatokra és növényekre, mint gondolnánk.


Úgy tűnik, hogy a Nap és a Hold gravitációs vonzása valóban hatással van a növény- és állatvilág tevékenységére, bár az új kutatások szerint a pontos mechanizmusok, amelyekkel ez történik, még nem világosak. Korábbi tanulmányok metaanalízise alapján a kutatók szerint a gravitációs árapály megváltoztathatja az állatok és növények alvását, mozgását és növekedését. Még akkor is, ha más kiváltó okokat, például az éjszaka és a nappal ciklusát nem vesszük figyelembe.

Bár a Nap és a Hold gravitációs árapályai viszonylag gyengék lehetnek - a Föld gravitációs vonzásának csak egy milliomod része, ha együttesen vesszük figyelembe -, a kutatás azt mutatja, hogy ezek az árapályok még mindig fontos szempontot jelentenek az élőlények viselkedésének mérlegelésekor.

A kutatócsoport különösen három korábbi tanulmányt vizsgált meg, amelyekben a gravitációs árapályról rendelkezésre állt információ. Egy 1965-ös, izopódákról szóló tanulmányban azt figyelték meg, hogy az élőlények úszási szokásai még akkor is az óceán gravitációs árapályának áramlásához igazodtak, amikor a laboratóriumban mesterséges dagályos vízbe vitték őket.

Egy másik forrás egy 1985-ös, korallokkal foglalkozó tanulmány volt, amelyben kimutatták, hogy a korallok növekedése és lárvaprodukciója a Nap és a Hold hatására a helyi gravitációs árapályhoz igazodik. Végül egy 2014-es tanulmányt vettek még elő, amely a napraforgók magjainak csírázását vizsgálta, de amelyet a metaanalízis szerzői által lefuttatott új kísérletek alá is támasztottak. Ismét bizonyítékot találtak arra, hogy a csírázás összhangban van a holdi és napgravitációs mintákkal. De ezek mellett más korábbi tanulmányokat is felhasználtak a metaanalízishez.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk