Kiemelkedő kortárs művészek vol. 4. Nagy Gabriella
Újrahasznosított erdő 2020 olaj, vászon

Kiemelkedő kortárs művészek vol. 4. Nagy Gabriella

Kik a magyar képzőművészeti élet meghatározó alakjai? Interjúsorozatunkban olyan alkotók mutatkoznak be, akik munkásságukkal nyomot hagytak a hazai művészeti életben. Ezúttal Nagy Gabriella festőművésszel beszélgetünk.


A figuratív festészet útján

RepertoArt, 2018 / Mészáros László

Mi indított el a festői pályán, és hogyan alakult a művészet szerepe az életedben azóta?

Gyermekkoromban szó szerint a semmiből jött a vágy, hogy festőművész lehessek. Nem ismertem senkit, aki ezzel foglalkozott volna, könyvtárból gyűjtöttem az információkat és benyomásokat, kamaszként kezdtem tanulni művészektől, majd jött a főiskola. Szerencsésnek érzem magam, hogy azóta is a pályán maradhattam.

Hogyan írnád le a festői stílusodat?

A figuratív festészetet területén alkotok. A valóság illuzórikus ábrázolása izgat, a finoman abszurd és a valóságot megkérdőjelező szürreális elemek vegyítésével, a klasszikus realista ábrázolás segítségével.

Legyes táj

Legyes táj 2020 olaj, vászon

Tájképekből csendéletek

Még egyszer 2020 olaj, vászon

Hogyan állsz neki egy új munkának? Mi foglalkoztat most?

Amikor nem festek, akkor is folyamatosan gyűjtöm a forrásokat: fotókat, jegyzeteket, vázlatokat készítek. Amikor elkezdek festeni, valamilyen téma előtérbe kerül, most például a tromp l'oeil, az illúzió mint látványelem előtérbe helyezése. Régebbi tájképeimet festem meg újra műtermi környezetbe helyezve, ezáltal a tájképekből csendéletek lesznek.

Mit tartasz fő inspirációs forrásodnak? Hogyan befolyásolják ezek a munkáidat?

Bármi lehet az inspiráció forrása, de a jó művészet inspirál a legjobban, amit mostanában könyvekben és Instagramon, a fiatal amerikai figuratív festők munkájában találok meg. A jó művészet számomra egy gondolati és érzelmi sűrítmény saját élményeken átszűrve, azok által hitelesítve. Ha ilyennel találkozom, úgy érzem van értelme ezt csinálni. A tájak, ahol járok, mind alapanyagok lehetnek, legszívesebben saját fotókat használok a festés során.

Milyen hatással van a munkádra a kialakult járványügyi helyzet? Hogyan küzdesz meg a változással?

Én nagyon szerencsés helyzetbe kerültem a karantén alatt, a férjem átvette a háztartást a home office mellett, annyit tudtam dolgozni, amennyit szerettem volna, igazán ideális volt. Nekem nem jelent újat a bizonytalanság, ez a szakmám része volt mindig is. Szerintem a változás alapvető dolog, a legbiztosabb elem mindenki életében, amire mindig számítani lehet. Úgy tapasztalom, hogy a barátaim is sokat tudtak hasznosítani a karantén alatti tapasztalataikból.

Hol találsz még többet Nagy Gabriella műveiből?

Web

Instagram

A figyelmetekbe ajánljuk