kiált nő

Miért kiabálunk akkor, amikor idegesek vagyunk?

A legtöbb ember azért kiabál, mert ez a megküzdési mechanizmusuk, amikor dühösek. Így vezetik le az idegeskedést és a felgyülemlett stresszt. Ám, ha egészséges és boldog életet akarunk élni, meg kell tanulnunk kontrollálni a dühünket és a kiabálást.


A kiabálás sokszor a verbális agresszió jele. Ha felemeljük a hangunkat, az stresszt és feszültséget okoz, ami gyakran veszekedéssé fajul. Ha felemeljük a hangunkat, az stresszt és feszültséget okoz, ami gyakran veszekedéssé fajul.

Minél hangosabb a hang, annál nagyobb intenzitású düh keletkezik, ami gyorsan fizikai konfrontációhoz vezethet.

A hangunkkal közvetített érzés nagyobb hatást gyakorol, és hosszabb ideig emlékszünk rá, mint a ténylegesen kimondott szavakra. Ezért van az, hogy nem mindig tudjuk pontosan felidézni az elhangzott szavakat egy veszekedés után, de tisztán emlékszünk arra, hogy mit éreztünk. A hangszín (a hangmagassága, a hangereje és a tisztasága) mind-mind együttesen támpontokat ad a hallgatónak az üzenet értelmezésének módjáról.

A kiabálás vagy a hangunk felemelése olyan módszer lehet, amelyet a helyzet irányítására és a másik ember feletti uralomra használunk.

Hangoskodunk, hogy a másik személyt „behódolásra" kényszerítsük, és arra, hogy meghallgassa, amit mondani akarunk.

Ezzel viszont azt üzenjük neki, hogy teljesítse, amit akarunk, különben következményekkel számolhat.

Valós hallgatás azonban ritkán fordul elő alárendelt állapotban. A hallgató fél inkább arra vár, hogy a beszélő szünetet tartson, hogy a szóbeli támadás ellen védekezve cáfolattal vágjon vissza. De sokszor alig tudnak kivárni, így ezért fordul elő gyakran egy veszekedés során az, hogy a két ember teljesen érthetetlenül, hangosan ordítozik egymással.

Sokak számára a kiabálás elegendő ok az erőszak alkalmazására, így a szóbeli támadásra fizikai erővel válaszolnak, hogy megpróbálják megelőzni a másik személy fenyegető viselkedését. Ezért fontos, hogy olyan hangerőre vagy hangszínre szabályozzuk a hangunkat, amely nem sugall agresszív viselkedést vagy dominanciát a másik személy felett.

(Psychcentral)

A figyelmetekbe ajánljuk