Károly herceg kezében egy növénnyel

És akkor Károly herceg egyszer csak bejelentette, hogy egy új várost tervez

A Cornwalli Hercegség – amely Károly herceg fennhatósága alá tartozik – bejelentette, hogy egy fenntartható, "tájközpontú" új városrészt terveznek a kenti Favershamben, amelyet Ben Pentreath építésszel közösen hoznak létre.


A South East Faversham az angliai Kentben található, Londontól 48 mérföldre. A város a Cornwalli Hercegség tulajdonában lévő földterületre épül, amely egy 1337-ben alapított magánbirtok.

A hercegség Pentreath angol építész és belsőépítész, valamint Kim Wilkie tájépítész közreműködésével alkotta meg a projektet. A South East Faversham egy 131 hektáros vidéki területet foglal magában Favershamtől délkeletre, az A2 Canterbury Road és az M2 autópálya között elhelyezkedő területen. Az út és a Faversham és Canterbury közötti vasútvonal által kettévágott új város célja, hogy vegyes jövedelmű közösség számára biztosítson lakhatást – írja a Deezen.

A hercegség egy kialakulóban lévő mestertervet állított össze, amely 2500 lakás és 2500 munkahely létrehozását foglalja magában. A javaslatok egy nagyon magas színvonalú, fenntartható, vegyes használatú települést hoznak létre, amely a város virágzó új kiterjesztése lesz

– közölte a birtok.

A "tájközpontúként" jellemzett South East Faversham egy fákkal szegélyezett utcákból álló hálózat köré épül, központi zöld területtel, valamint krikettpályával és kocsmával.

Egy helyi általános iskola épül különböző üzletek és egyéb kényelmi létesítmények mellett, amelyek a fenntartható életmód ösztönzése érdekében gyalogos távolságokon keresztül kötik össze a közösséget.

A város nagy hangsúlyt fektet majd a zöldterületekre, gyümölcsösök, ültetvények, rétek és fásított kerékpárutak formájában.

South East Faversham célja, hogy kövesse a LETI Climate Emergency Design Guide (LETI klímavédelmi tervezési útmutató) előírásait, amelynek célja, hogy az épületek elérjék az Egyesült Királyság 2050-re kitűzött nettó nulla szén-dioxid kibocsátására vonatkozó célját.

Pentreath felelős a Poundbury fejlesztéséért is, amely egy korábbi, a hercegség által megrendelt városbővítés Dorchesterben.

Jelenleg a tervek szerint a város krikettpályáján és a futballklub edzőpályáin 2023-ban kezdődnek meg a munkálatok, míg a fejlesztés többi része 2024-ben vagy 2025-ben kezdődik, a tervezési jóváhagyástól függően.

A figyelmetekbe ajánljuk