morata ronaldo

A spanyol eddig az olasz bajnok legjobb igazolásának tűnik, aki mintha arra született volna, hogy Ronaldo párja legyen a támadósorban. Ezt pedig a statisztikák is alátámasztják.


A Juventus nyári csatárkeresésében több név után végül a klub korábbi játékosa, Alvaro Morata lett a befutó. Számtalan dolog is mellette szólt. Egyrészt kiváló korban van, abszolút a csúcsidőszakában, ismeri a környezetet és a csapat számtalan tagjával játszott már együtt, beleértve Cristiano Ronaldot is, akivel a Real Madridnál volt alkalma együtt edzeni és játszani. Ugyanakkor a fő szempont, hogy képességei alapján tökéletes párja Ronaldonak.

Amikor ugyanis van egy olyan játékosod, mint a még mindig ereje teljében levő Cristiano Ronaldo, akkor a legokosabb köré szervezni a csapatot, ezt tette a Juve is. Ez viszont azt is jelenti, hogy szükség volt egy olyan támadóra, mint amilyen Benzema volt a Realnál. Valaki, aki nem befejező ember, hanem a legfontosabb feladata, hogy játékával szabad területeket teremtsen a portugál szupersztár számára, aki minden idők egyik legjobb gólszerzője.

Morata pedig pont abban jó, ami ehhez a szerephez kell. Képes labda nélküli helyezkedéssel okosan elmozdítani a helyükről védekező játékosokat, ügyesen teremtve szabad területet társainak. Emellett pedig labdavesztés esetén szalad a 36 éves Ronaldo helyett is, fedezve az évek során lassuló portugál támadót, visszazárva mögötte. A statisztikák alapján pedig Morata tökéletesen látja el a feladatát, 6 gólpasszával a legtöbb asszisztot szolgáltató csatár a bajnokságban eddig.

Ha nem csak a támadókat vesszük figyelembe, akkor mindössze Mkhitaryan és Harry Kane büszkélkedhet jobb mutatókat az 5 európai élbajnokságban. A gólpasszainak fele egyébként Ronaldonak mentek. Ami pedig a védekezést illeti, Morata az ötödik legtöbbet szaladó csatár a Serie A idei bajnokságában mecsenként átlagban. Ráadásul gólokban is erős. Jelenleg vezeti a Bajnokok ligája góltáblázatát, továbbá a Juventus egyetlen játékosa, aki betalált már a bajnokságban, az olasz kupában, a Bajnokok ligájában és az Olasz Szuperkupa döntőjében is.

Eddig összesen 13 találattal büszkélkedhet 8 gólpassza mellett minden meccsét egybevéve a mostani szezonban, ami kifejezetten jó mutatók bármilyen csatár számára, de duplán olyan erős Morata esetében, akinek legfőbb szerepe nem a gólszerzés, hanem Ronaldo segítése. Góljainak többségét egyébként pont akkor szerezte, amikor a többszörös Aranylabda-győztes partnere nem játszott, ami szintén azt bizonyítja, hogy ő a Juve Benzemája, akit erre a szerepre született. A spanyol válogatott az olasz klub talán legjobb nyári igazolása volt éppen ezért.

(Forrás: Bianconerizone)


A figyelmetekbe ajánljuk