A világ legdrágább gyümölcse

Kitört a nyár. A forróságban nincs is finomabb, mint egy lehűtött görög- vagy sárgadinnye. Nem csupán Európában, hanem Japánban is szeretik a dinnyét, sőt ott kapható a világ legdrágább gyümölcse, a Yubari King sárgadinnye.


A világ legdrágább gyümölcse a Yubari King sárgadinnye, amelyet Yubariban Hokkaido szigetén termesztenek. A magas ára különlegesen édes ízének, tökéletes kör formájának és gyönyörű narancs színének köszönhető. A Yubari King kultusza akkora, hogy édességfokát 4 szinten osztályozzák, és kiselejtezik azokat, amelyek nem eléggé vagy éppen túl édesek.

A Yubari Kinget kézzel, ollóval szüretelik, és leszedése után maximum 2-3 napot szabad várni az elfogyasztásával. Hagyományosan üvegházban termesztik vulkanikus hamus talajban. A dinnyét párban illik ajándékozni a buddhista hagyományú Éhes Szellem Fesztiválon, amikor az ünneplő tömeg lámpákat lebegtet a folyókon, ezzel szimbolizálva az ősök halálból való visszatérését.

flickr / @like_the_grand_canyon

A Yubari King dinnye darabjának ára normál esetekben 30-40 ezer forintnak megfelelő jen. Azonban 2017-ben egy aukción 27 ezer dollárért, azaz 8,5 millió forintért vettek meg egy pár sárgadinnyét, aminek köszönhetően a Yubari King lett a világ legdrágább gyümölcse.

A figyelmetekbe ajánljuk