Nagyikám-klasszikusok: Gyoza
Gyoza, nagyikám-módra
Fotó: Láng Péter
Gyoza tészta(12-14 db/10 cm nagyságú):- 50 g finomliszt
- 60 g rétesliszt
- csipet só
- 80 ml forró víz
- 2 ek. kukoricakeményítő
Az összekevert lisztekhez sózott forró vizet öntünk és összekeverjük. A tésztát kb. 5 percig gyúrjuk. A tésztából virsliformát sodrunk, utána 12-14 db golyócskát készítünk. A tetejüket megszórjuk keményítővel, majd fóliával lefedve kb. 30 percig állni hagyjuk. A golyócskákat tenyérrel kilapítjuk (fontos, hogy kerek forma maradjon!), majd sodrófával kb. 10 cm átmérőjűre kinyújtjuk.
Gyozatöltelék (12-14 db tésztához):- 100 g darált sertéshús
- 100 g káposzta
- 2 szál zöldhagyma
- 1 kiskanál fehérbor (sake)
- 1 kiskanál szójaszósz
- 1 kiskanál reszelt fokhagyma
- 1 kiskanál reszelt gyömbér
- 1 kiskanál szezámolaj
- só, bors
- szójaszósz
- ponzu
- citrom
- csilikrém
A káposztalevelet mikrohullámú sütőben megfonnyasztjuk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csillaggal jelölt fűszereket. A káposztát apróra vágjuk, kifacsarjuk belőle a maradék nedvességet és a darált húshoz adjuk. A tészta közepére tesszük a húskeveréket, majd a tésztát félbehajtva a széleit jól összenyomkodjuk.
Szezámolajjal bekenjük a serpenyőt és berakjuk a gyozákat. Amikor a gyoza alja megbarnul, kevés vizet öntünk a serpenyőbe és rögtön lefedjük. Közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Amikor a fedő alatt elpárolgott a víz, rácsurgatunk még szezámolajat. Lefedjük egy akkora tányérral, mint a serpenyő, és egy határozott mozdulattal kiborítjuk.