japán zászlók telefon
Youtube/AFP News Agency

Van, ahol már betiltották a telefonnyomkodást séta közben

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy a telefont nyomkodva nekimentünk valaminek, esetleg valakinek. Ha pedig a kivételek között vagyunk, akkor zavaró lehet, amikor a figyelmetlen, telefonjába belemerült emberek között kell cikáznunk. Lehet, hogy mindenhol szabályozni kellene a telefonnyomkodást?


Jamató egy tipikus ingázó agglomeráció mindössze 30 km-re Tokiótól. Újabban a városba érve különös táblákra lehetünk figyelmesek, melyek figyelmeztetnek az új szabályozásra, amire most az egész világ felfigyelt: Jamatóban ugyanis a gyalogosoknak tilos haladás közben telefonozniuk.

ember telefonoz\u00e1s k\u00f6zben

Unsplash/Pop & Zebra

De vajon hatásos lehet egy olyan korlátozás, ami nem von maga után büntetést? A japán tisztségviselők szerint igen, és optimisták az új szabályokkal kapcsolatban. Bíznak a helyiek felelősségtudatában, és úgy érzik, a büntetések ellenére is képesek lesznek a telefonjukat a zsebükbe tenni az utcákon.

Pláne, hogy egy felmérésből kiderült, hogy a 6000 résztvevő 12%-a rendszeresen használja a telefonját gyaloglás közben. "Elképesztően balesetveszélyes" – nyilatkozta a polgármester, Satoru Ohki, aki a szabályozás ötletgazdája.

Ohki megvitatta a terveit a kerületi vezetőkkel, a lakossági konzultáció során pedig kiderült, hogy 10-ből 8 ember támogatja a kezdeményezést, így júniusban már érvénybe is léptek a szabályok.A probléma egyébként világszintű, és rengeteg nagyváros küszködik vele. Ázsiában már több városban is születtek hasonló intézkedések. Kérdés, hogy Európában szükséges lesz-e hasonló szabályozást bevezetni.

A figyelmetekbe ajánljuk