Nem kell elmennünk a pékségig, zsemlét otthon is süthetünk.


Az alábbi zsemle recept dagasztás nélkül készül, az elkészítésre viszont érdemes rászánni három órát is.

Hozzávalók (6 darabhoz)

  • 500 gramm liszt
  • 1 csomag instant élesztő (7g)
  • 1 teáskanál só
  • 300 milliliter víz (langyos)
  • 70 milliliter tej (langyos)
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés

Először a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük össze a sóval és az élesztővel. Ezután ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a langyos vizet és tejet, adjuk hozzá a cukrot.

Keverjük össze a tésztát egy fakanál segítségével. Amennyiben szükséges, a kezünkkel is segítsünk rá, de nem kell dagasztani a tésztát. Ha összeállt (nem baj, ha ragacsos), fedjük le. Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 2 órát.

Ha letelt a 2 óra, borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát. Ekkor készítsünk belőle 6 egyforma gombócot, ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet.

Ne dolgozzuk túl a tésztát, de picit gyúrhatunk rajta, hogy szép kerek zsemléket kapjunk. Ezután fedjük le a gombócokat, majd hagyjuk ismét 20-30 percet kelni.

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, majd helyezzünk a sütő aljába egy vízzel teli hőálló tálkát.

Végül tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk őket a forró sütőbe 15-20 percre. Tartsuk rajtuk a szemünket. Akkor lesznek készen, amikor már aranybarnák és kopog a tetejük.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk