osso buco

A tradicionális osso buco, ami az olaszok egyik legnagyobb kedvence

Az osso buco klasszikus olasz étel, amelyet fehérborban, paradicsomszószban és zöldségekkel ízesített húslevesben párolt borjúcombból készítenek, amelyet általában sáfrányos rizottóval vagy polentával tálalnak.


Hozzávalók:

  • 30 dkg borjúlábszár
  • 15 g finomliszt
  • 1 db vöröshagyma (kockákra vágva)
  • 15 ml napraforgó olaj
  • 25 g halványító zeller (kockákra vágva)
  • 1 db sárgarépa (kockákra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 125 g paradicsom (darabos)
  • 125 ml fehérbor
  • 125 ml marha alaplé
  • 1 ek citromhéj (reszelt)
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek petrezselyem (apróra vágott)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

A lisztet egy tányérban összekeverjük sóval és borssal. A borjúlábszár-szeleteket mossuk meg, majd miután megtörölgettük, hempergessük meg a lisztben. Óvatosan rázzuk le a felesleges lisztet a húsról. Ezután hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd kezdjük el megpirítani rajta a húst. A hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagyma felét tegyük szintén a serpenyőbe és pároljuk öt percig.

Ezt követően öntsük fel a darabos paradicsommal, borral valamint a levessel. Adjuk hozzá a babérlevelet és fél evőkanál citromhéjat. Ezután a húst tegyük vissza serpenyőbe, majd lefedve, közepes hőfokon két órán keresztül főzzük.A petrezselymet összekeverjük a megmaradt fokhagymával és citromhéjjal, s ha elkészült megszórjuk vele húst.


(Nosalty)

A figyelmetekbe ajánljuk