bruschetta a fatálon

Az előételek olasz királya: a klasszikus bruschetta

A bruschetta az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető dolog a világon, mégis elképesztően finom lehet, ha jó minőségű alapanyagokat használsz. A bruschetta klasszikus és legismertebb változata nyers fokhagymával bedörzsölt grillezett kenyérszeletekből készül, amelyek tetejére apróra vágott paradicsomot, friss bazsalikomot és sót tesznek.


Eredete

A bruschetta a 15. század Olaszországából származik. Az étel azonban egészen az ókori Rómáig vezethető vissza, amikor az olajbogyótermelők a helyi olajsajtolóba vitték terméseiket, és egy szelet kenyér segítségével kóstolták meg a frissen sajtolt olaj mintáját.

A bruschetta főnév (többes számban bruschette) a római dialektusban használt bruscare igéből származik, ami az olasz abbrustolire szó megfelelője, ami azt jelenti, hogy pirítani, vagy parázson sütni. A kenyér pirítása és a frissen sajtolt olívaolajjal való áztatása valószínűleg olyan régi praktika, mint maga Róma.

Hozzávalók:

  • 0.7 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 8 levél bazsalikom
  • 4 közepes db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek oregánó

Elkészítése:

A kenyeret felszeleteljük és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, ezt követően pedig egy fél gerezd fokhagymával alaposan megdörzsöljük. Ezután azonnal mehet is a sütőbe. 200 fokon, körülbelül 5-10 percig süssük. A zöldségeket apró darabokra vágjuk, a fokhagymát és a bazsalikomot pedig aprítjuk

Ezután egy tálba öntjük a felkockázott paradicsomot, a hagymákat, a bazsalikomot, az oregánót, sót, borsot és egy löttyintés olívaolajat. Összekeverjük, és a sütőből frissen megpirult kenyérszeletekre tesszük.

A figyelmetekbe ajánljuk