Havas Dóra édesburgonyás pitéje különleges ízeket rejteget.
Havas Dóra Lila füge nevű honlapját 2006-ban indította. Akkor még egy blog volt, most nagyszerű receptek tárhelye. A hat főre szóló édesburgonyás pite receptjét is itt tette közzé.
Hozzávalók
- 5 evőkanál olívaolaj
- 3 kápia paprika, félbevágva, csumázva
- 2 padlizsán, 1-2 cm-es szeletekre vágva
- 50 dkg édesburgonya, 2 cm-es szeletekre vágva
- 3 tojás
- 10 dkg feta sajt, morzsolva
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál fenyőmag
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A sütőt először is kapcsoljuk grillfokozatra. Ezután kenjünk ki vékonyan 1 evőkanál olajjal egy 20 cm átmérőjű tortaformát, majd béleljük ki sütőpapírral is.
A kápia paprikákat fektessük egy nagy sütőlemezre és süssük feketére a héjukat. Ezután tegyük félre őket, hagyjuk kihűlni. Amikor már langyosak, húzzuk le héjukat. Helyezzünk egy sütőlemezre több adagban padlizsán és édesburgonya szeleteket egy rétegben, kenjük meg ezeket olajjal, sózzuk, borsozzuk őket. A grillen mindkét felüket süssük aranybarnára.
Amikor ezzel kész vagyunk, állítsuk a sütőt 200 Celsius-fokra. Üssük a tojásokat egy nagy tálba és keverjük el őket a feta sajt felével, petrezselyemmel és sóval, borssal. Összedolgozhatjuk őket botmixerrel is.
A tortaformába kezdjük el rétegezni felváltva az édesburgonyát, padlizsát és paprikát, úgy, hogy minden réteg közé teszünk a tojásos keverékből. A legvégén a tetejére öntsük a maradék tojásos masszát. Ezt szórjuk meg zsemlemorzsával, fetasajttal és fenyőmaggal. 25-30 perc alatt süssük készre az édesburgonyás piténket.
(Forrás: Lila füge)