Versailles-i kastély, Versailles-i udvar

Június második hetében sem tétlenkedtünk, ismét összegyűjtöttük az internet legérdekesebb dolgait. Ezek között megtalálunk egy ritkán látott fotót a Ponyvaregény szereplőiről, megtudhattuk, hogy milyen higiéniai szokások uralkodtak a versailles-i udvarban, valamint találtunk egy videót, ami elmagyarázza nekünk, miért is olyan drága a kesudió.


1. Ritkán látott fotó Miáról és Vincentről

Az 1994-es év egyik legnagyobb filmes sikere a Ponyvaregény volt. Quentin Tarantino kultikus filmjét lehet utálni vagy szeretni, egy viszont biztos: nincs olyan ember, aki ne ismerné a karaktereket. A 90's daily Instagram-oldalára feltöltött fotón Mia Wallace (Uma Thurman) és Vincent Vega (John Travolta) ikonikus twistes jelenetét láthatjuk.

2. 150 órán át készülő csokitorta

Egy jó csokoládétortának természetesen nem kellene ilyen sokáig készülnie, de Alvin Zhou imád belemerülni a sütés-főzés varázslatos világába. Azt is elárulta, hogy körülbelül 5 millió tábla csokoládét használt fel e torta megalkotásához.

3. A fák titkos nyelve

Évmilliók óta velünk élnek csendesen. Gyakorlatilag saját életünket is nekünk köszönhetjük, abban viszont még most sem lehetünk teljesen biztosak, hogy némaságuk valódi. Beszélnek-e egymással a fák? Ha igen, hogyan? A fenti videó ezekre a kérdésekre próbál meg válaszolni.

4. Milyen volt a higiénia a versailles-i udvarban?

Jól szituált arisztokraták, aranyozott termek és gyönyörű kertek: a versailles-i udvarról leginkább a fényűzés jut eszünkbe. Kiderült azonban, hogy Franciaország történelmének egyik legfontosabb helyszínén az élet valószínűleg piszkosabb és büdösebb volt, mint, ahogy azt a legtöbben gondolnánk.

5. Dekázás az égben

Franciaország egyik legnagyobb tavát, az érintetlen Annecy-t csodálatos természeti tájairól és elképesztően tiszta vizéről ismerik. A tónál minden lehetséges, hiszen a látogatók a sportok széles skáláját élvezhetik itt, a hegyi programoktól kezdve a légi- és vízi sportokon át mindent. Sőt, adott esetben akár egészen extrém dolgokat is kipróbálhatunk: dekázhatunk páldául ejtőernyőzés közben.

6. Balenciaga vs. Givenchy vita

Cristóbal Balenciaga és Hubert de Givenchy a divatvilág kikerülhtetetlen alakjai, és bár munkájuknak nincs köze egymáshoz, rendszeresen hasonlítják őket össze. Mi lehet ennek az oka? Hol kapcsolódik a két ikon élete? A fenti videóból kiderül. Balenciaga vs. Givenchy.

7. Virágból készült csodaország Dubajban

Elképesztő légifelvétel a Dubai Miracle Gardenről.

8. Miért ilyen drága a kesudió?

A kesudió aratása egy rendkívül összetett feladat, ennek a diófélének a magját ugyanis egy mérgező héj veszi körül. Ahhoz, hogy fogyasztható terméket kapjunk, a feldolgozás során a héjban lévő maró folyadékot teljesen el kell tüntetnünk. Vajon milyen lépésekből áll ez a folyamat pontosan? És köze lehet-e ennek ahhoz, hogy a kesudió egy rendkívül drága dióféle? Kiderül a fenti videóból.

9. A nagy sáskarák

Vegyünk mély levegőt, merüljünk a hullámok alá és fedezzük fel az óceánok különleges világát, már csak azért is, mert egészen különleges élőlényekkel találkozhatunk. Itt van például a kis mérete és színes megjelenése ellenére a nagy sáskarák (Odontodactylus scyllarus), mely egy meglepően agresszív állatka. A fenti videón pedig egy egészen közeli felvételt láthatunk róla.

10. Különleges csikóhalak

Eddig senki nem tudta, hogy léteznek törpe csikóhalak, George Bargibant tengerbiológus is csak véletlenül bukkant egy példányra. Éppen a „tengeri legyezőket", a világ óceánjaiban mindenütt megtalálható szarukorallokat tanulmányozta, amikor előbukkant egy apró csikóhal, amely egy úszó koralldarabhoz hasonlított. A fajt róla nevezték el. Ám ne tévesszen meg senkit a cukiságuk vagy a félénk tekintetük, a törpe csikóhalak kegyetlen, lopakodó ragadozók.

A figyelmetekbe ajánljuk