Intimitás az ókori selyemúton és további cool dolgok az internetről
Most sem voltunk restek összegyűjteni az előző hét legizgalmasabb internetes bejegyzéseit: múlt héten megtudhattuk, hogy milyen társas kapcsolatok voltak jellemzőek a selyemút kereskedőire, hogy milyen ára van a sikernek Dél-Koreában, valamint, hogy Budapest hol helyezkedik el a világ legjobb városai között.


​Intimitás a selyemúton

A selyemút egy Ázsiában, az Indiai-óceán medencéjében található piacok és kereskedelmi állomások hálózata volt, amely a Földközi-tenger keleti részétől egészen Kína belsejéig terjedt, nevét pedig az útvonal legértékesebb árucikkéről, a selyemről kapta. Az útvonalon végighaladó utazók nagy száma, az útvonalon érintkező különböző kultúrák és a kicserélt luxuscikkek miatt a történelmi selyemúton az intimkapcsolatok megélése egészen különösen alakult. De vajon mit értünk ez alatt pontosan? A Weird History legújabb videójából kiderül.

Anna Wintour és a Met-gála

Az amerikai Vogue főszerkesztője – és a világ divattársadalmának egyik legnagyobb alakja –, Anna Wintour a magazin egyik legújabb videójában veszi sorra a Met-gálák legjobb ruhakölteményeit, vendégeit, valamint a titokzatos after partykat 1974-től egészen mostanáig.

Így védekeznek az ausztrál gekkók

Egyedülálló módon védi meg magát az ausztrál tüskésfarkú gekkó. Ezeknek az alig párcentiméter nagyságú hüllőknek farkában szekréciós mirigyek találhatók, amik szinte azonnal működésbe lépnek, ha megzavarjuk az állatot. A gekkó ilyenkor felveszi támadóállását, farkát ellensége felé fordítja és a mirigyekből bűzös szagú folyadékot lövel ki.

A világ legdrágább szőlője

A római rubin szőlőt a világon egyetlen országban, Japánban termesztik, ára pedig – egyetlen fürttel számolva – 26 ezer forinttól egészen 133 ezer forintig terjedhet. Ezt a szőlőfajtát három tulajdonsága alapján értékelik: egységes színe, mérete és íze szerint, amelyek mindegyike befolyásolja végső értéket. A szőlőt a helyi gazdák és az Ishikawa-kormány összefogásával fejlesztették ki. A rekordot 2020-ban állították fel, amikor egyetlen fürt ebből a gyümölcsből több mint 3 millió forintért kelt el. De vajon mi lehet a valódi oka, hogy ennyire drágán mérik ezt a szőlőfajtát?

A siker ára Dél-Koreában

Hosszú munkaidejükkel, a munka kulturális megszállottságával és a magas szintű iskolarendszerrel Dél-Korea mára a világ egyik legerősebb gazdaságává vált. Az ázsiai országra a jövő laboratóriumaként is tekinthetünk, az iskolákban ugyanis a könyvek helyét a táblagépek vették át, a robotokat alkalmaznak bébiszitterként, a videojátékok bajnokait pedig istenekként tisztelik.

A sikernek viszont ára van: az országban naponta mintegy 40 ember követ el öngyilkosságot.

A nyugdíjas gördeszkás

Igor 73 éves, és 1981 óta szinte minden nap gördeszkázik pár órát Szentpétervár utcáin. A nyugdíjas férfire ma már legendaként tekintenek.

Előkelő helyen Budapest a világ városai között

Keszthelyi Timi/Unsplash

A brit TimeOut magazin munkatársai 27 ezer városlakót kérdeztek meg Melbourne-től Madridig, Chicagótól Koppenhágáig és Tel-Avivtól Tokióig, hogy kiderítsék, mely városoknak sikerült pozitívan kijönnie a koronavírus-világjárványből. A közvéleménykutatás során a gasztronómia és a kultúra területén túl a közösségi projektek, a zöld területek, és a fenntarthatóság kérdéskörét is vizsgálták.

Azokat a városokat keresték, melyek nemcsak a jelenben élnek, hanem a jövőre is gondolnak. A kérdőív alapján összeállt a harminchetes lista, melyen a magyar főváros az előkelő 29. helyen zárt.

Első nyár a második világháború után

Emberek élvezik a nyári időjárást a második világháború utáni Párizsban 1945-ben, amint a Pont d'Iénáról a Szajnába ugranak, a háttérben az Eiffel-toronnyal.

Mi teszi a nyelvet nyelvvé?

Kínán kívül a mandarint és a kantoni nyelvet gyakran nevezik kínai dialektusnak, annak ellenére, hogy még a spanyolnál és az olasznál is jobban különböznek. Másrészt a dán, norvég és svéd nyelvek beszélői – a három nyelv valójában különbözik egymástól –, általában anyanyelvükön tudnak kommunikálni egymással. Mikor tekinthető tehát a beszéd dialektusnak, szemben a nyelvvel? Martin Hilpert utánajárt.

A 100 éves divatikon és a H&M

Iris Apfel augusztus 29-én ünnepelte 100. születésnapját – a lakberendező, modell és Instagram-sztár divatikon ebből az alkalomból dobott piacra egy H&M-mel közös kollekciót.

Bár Apfel már korábban is kollaborált más márkákkal, biztosan állíthatjuk, hogy egyik sem hasonlított a mostani, svéd válalattal közös kollekciójához: a ruhadarabok színesek, mintásak, egyszóval tele vannak élettel, mint Iris maga.

A figyelmetekbe ajánljuk