Mintha több tízezer hullócsillag fénylene az éjszakában.

Rövid szimulációt készített az Európai Űrügynökség (ESA) arról, hogy hogyan fog megváltozni az éjszakai égbolt a jövőben. A time-lapse videóban a következő 400 ezer év csillagmozgásait láthatjuk, amit a Gala űrtávcső adataiból rakott össze az ESA.

A szimulációban nagyjából negyvenezer csillag mozgását követhetjük végig, amik ugyan elsőre hullócsillagoknak tűnhetnek, de csupán az útjuk alatt húzott fénycsóvájukat láthatjuk. Az imént említett negyvenezer csillag csupán egy töredéke annak az adatcsomagnak, amit az EDR3-jelű adatközlő feldolgozott:

összesen 1,8 milliárd égitest információit dolgozták fel, egészen a Földtől 325 fényévnyire lévő objektumokig – ezekből választottak ki véletlenszerűen negyvenezret.

A videó végén jól látszik, hogy a csillagok a kép jobb oldalán csoportosulnak, ami a nem egy fekete lyuknak vagy más vonzóerőnek köszönhetünk, csupán mi napunk is folyamatosan mozog, emiatt az elhaladó csillagok csoportosulva jelennek meg az ellenkező irányba.

(Space.com)


Friss

Több mint 50 éves rejtélyre derült fény a kaliforniai aszály miatt

A szárazság miatt egy repülőgépet találtak egy tó fenekén.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Több ezer kilométert hánykolódott az óceánon egy most célba ért palackposta

És már válaszoltak is rá.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Louis Vuitton is csatlakozik az űrturizmushoz? – futurikus divatbemutatót tartottak

A vírusnak köszönhetően az idei nyár és a vele járó külföldi utazások sem történnek zökkenőmentesen. A Louis Vuitton házának kreatív igazgatója, Nicolas Ghesquière pedig éppen ezért gondolt arra, hogy az egzotikus tengerpartok helyett inkább az űrbe repíti az embereket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk