MacBook Air beside gold-colored study lamp and spiral books

A német bíróság munkahelyi balesetnek ítélt egy home office balesetet

A férfi otthonról dolgozott, amikor leesett a lépcsőjéről. A bíróság kimondta, hogy járnia kell ezért a munkahelyi baleseteket fedező biztosítás neki is.


Egy német bíróság kimondta, hogy egy férfi, aki a hálószobájából az otthoni irodájába vezető úton leesett egy lépcsőn, munkahelyi balesetben sérült meg, és ezért a vállalat munkahelyi balesetbiztosítása fedezetet nyújt számára. A német szövetségi szociális bíróság szerdán közzétett ítéletében győzelmet aratott egy meg nem nevezett területi értékesítési vezető ügye, aki 2018-ban otthonában törte el a hátát.

A férfi, aki jellemzően reggeli nélkül kezdte a napját, és azonnal az otthoni irodájába indult, a lakásában lévő csigalépcsőn megcsúszott, miközben az otthoni irodájába vezető egyik emeleten lefelé ment, és eltörte az egyik mellkasi csigolyáját. Egy alacsonyabb szintű bíróság korábban úgy ítélte meg, hogy a férfi otthoni irodájába való sétája nem biztosított vállalati út. A munkavállaló fellebbezett a döntés ellen a felsőbb bíróságon.

Fellebbezésében a munkavállaló azzal érvelt, hogy az otthonról dolgozó alkalmazottak nem kaphatnak kevesebb védelmet a balesetbiztosításból, mint a vállalat többi alkalmazottja. Rámutatott, hogy a jelenlegi járvány idején Németországban sokan dolgoztak otthonról. Az ország ugyanis januártól júniusig egy otthonról végezhető munkavégzésre vonatkozó szabályt vezetett be, amely előírta a munkáltatók számára, hogy a koronavírus-járvány miatt a munkavállalók távmunkában dolgozhassanak

A szövetségi szociális bíróság egyetértett a munkavállaló fellebbezésével. Bár meglepő a német eset egy fontos kérdést vet fel, amelyre sokan közülünk, akik egyszerűen megkönnyebbültek, hogy otthonról dolgozhatnak, valószínűleg nem gondoltak. Mi történik, ha otthoni munkavégzés közben megsérülünk? Nyilvánvaló, hogy a válasz országonként eltérő lesz, de ezt a kérdést mindannyiunk érdekében fel kell tenni és tisztázni kell.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk