ember acél sütőtbe szór kaját a konyhájában

Az otthonfőzés fogalma sokunk számára bonyodalmat jelent, és megriadunk tőle már az első kanyarban. Holott tudatos tervezéssel és egy jól átgondolt heti menüvel egy hétre előre bebiztosíthatjuk a gyorsan és könnyedén elkészülő ebédünket a rohanós, meetingekkel teli napirendünkbe.


Rapid receptek bármikor jól jönnek: akkor is, ha a rohanó hétköznapokban két online meeting között kell összedobnunk egy gyors ebédet, és akkor is, ha meleg ételt ennénk, de nincs kedvünk vagy időnk sok időt tölteni a konyhában. A siker kulcsa csupán a tudatosságban rejlik. Érdemes előre eltervezni, hogy milyen ételeket szeretnénk enni, ehhez minden alapanyagot beszerezni, majd kikalkulálni, hogy körülbelül mennyi időt vesz igénybe a főzés, van-e esetleg olyan része, amit előző este, vagy aznap reggel elő lehet készíteni.

Maradékmentő tepsis és rakott ételek

A tepsiben sült finomságok mellett nagyon sok érv szól: egyszerre biztosítják a húst a körettel, szuperjól kombinálhatók maradék ételekkel, és nem utolsó sorban még másnap melegítve is isteniek, hiszen még jobban összecsiszolódnak az ízek egy együtt töltött éjszaka során.

Minden tepsis egytálétel alapja ugyanaz: kevés zsiradékkal, pl. olívaolajjal megkent (a mosogatást is megkönnyítő sütőpapírral kibélelt) tepsibe teszünk egy réteg köretfélét. Ez lehet valamilyen szezonális zöldségféle karikákra szeletelve, pl. hagyma, cukkini, padlizsán, burgonya, édesburgonya, paradicsom, tökféle, spárga stb. Természetesen ezeknek a kombinációját is alkalmazhatjuk, és gondolkodhatunk valamilyen gabonafélében, pl. rizs, köles, bulgur, quinoa, kuszkusz.

Az első rétegre vékony szeletekre vagy csíkokra vágott húst, halat (vega verzióban tofut, sajtot) fektetünk, és attól függően, hogy a „köretes" rétegnek mennyi folyadékra van szüksége, nyakon öntjük pl. vízzel, főzőtejszínnel, kókusztejjel, paradicsomszósszal, vagy bármilyen más folyékony alapanyaggal, ami passzolhat az ételhez. Fűszerekkel, sajttal, magokkal megszórjuk, és kb. félóráig alufólia alatt sütjük, majd a végén fólia nélkül rápirítjuk a sajtot.

Maradék főtt rizs, gomba és csirkemell kombinációjából például mennyei paradicsomos, gombás tepsis csirke készülhet, amihez reggel kb. 5 perces előkészület szükséges, majd a tervezett ebéd előtt 40 perccel bedobjuk a sütőbe és magára hagyjuk. Ha ennél picit egzotikusabb ízre vágyunk, de ugyanolyan gyorsan szeretnénk mindezt elkövetni, érdemes kipróbálni az édesburgonyából, kókusztejből készült csirkét.

10 perces tészták

A rapid ebédek verhetetlen szereplői között ott találjuk a millió féle ízvilágú pasta variációkat. A legszerencsésebb esetben pont annyi idő alatt elkészül a tésztaszósz, ameddig a kiválasztott tészta al dentere fő. Sőt „nyers" tésztaszósz is létezik, amit főzni sem kell.

A tészta típusát is bátran variálhatjuk, hiszen a fantasztikus olasz durumtészták mellett gazdag a választék teljes kiőrlésű, tönköly- és gluténmentes tésztákból. Az olasz gasztronómia alapja az egyszerűség és a kevés, de minőségi alapanyagok használata, így kifogyhatatlan inspirációforrásként tekinthetünk a mediterrán konyhára, ha olyan receptre vadászunk, amit a hétköznapi rohanásban is gyorsan össze tudunk dobni.

Az olaszok hihetetlen ízletes, szalonnás, paradicsomos tésztája a pasta amatriciana pontosan olyan gyorsan elkészül, ameddig a spagetti megfő, mégis egy csipettel izgalmasabb és tartalmasabb a klasszikus paradicsomos tésztánál.

Ha vega tésztához van kedvünk, elegendő beszerezni hozzá egy olajban eltett aszalt paradicsomot, frissességet biztosító rukkolát, parmezán sajtot és pillanatok alatt pimaszul finom ebédet rittyenthetünk az asztalra. Az extragyorsan elkészülő nyers feltéteket se felejtsük el, mint amilyen egy 3 perc alatt elkészülő medvehagyma pesztó tud lenni, amit csak ráborítunk a frissen főtt tésztára vagy gnocchira.

Villámgyors krémlevesek

Sokszor egy kiadós, ízgazdag krémleves tudja a legjobb szolgálatot tenni ebédidőben, ami akár a szívünket is felmelegíti, nemcsak a pocakunkat. Szinte bármilyen zöldségből nekiállhatunk krémlevest készíteni, gyors lesz és nagyon laktató. Kevés zsiradékon pirítsunk egy kis hagymafélét, a kiszemelt zöldséget aprítva, majd öntsük fel maradék húslevessel, zöldség alaplével, vízzel, tejszínnel, kókusztejjel vagy bármilyen más, a leveshez passzoló folyadékkal és főzzük meg a zöldségeket. Botmixerrel pürésítsük, majd fűszerezzük, és tálaljuk zöldség-, bacon- vagy kolbászchipssel, reszelt sajttal, fokhagymás bagett pirítóssal, tökmagolajjal, pirított magvakkal.

Az egyik legnépszerűbb leves a világon a paradicsomleves, aminek szinte minden országban megvan a saját verziója. Az olasz változat ebből is pofonegyszerű: friss vagy hámozott paradicsom konzerv, bazsalikom, fokhagyma gerezdek és mozzarella sajtgolyók szükségesek hozzá, és kb. 10-15 perc alatt tálalhatjuk a „levesbetéttel" tuningolt, rapid paradicsomlevest toszkán verzióban.

További finom, kipróbált receptekért és gasztrotippekért nézd meg az Ízzel-lélekkel gasztroblogot, kövesd Instagramon és Facebookon.


A figyelmetekbe ajánljuk