hold

Ezért nem tudunk űrállomást építeni a Holdra

A Holdon lévő úrállomás igencsak fontos és szükséges központ lehetne, ám annak megalkotása nehezebb, mint gondolnánk.


Az egyik ok – ami alavetően teljesen jogos –, amiért nem építettünk űrállomást a Holdon, az az, (ha egészen őszinték szeretnénk lenni), hogy nem küldünk oda túl gyakran embereket. Eddig mindössze hatszor sikerült űrhajósokat a Holdra juttatni. De ezek a holdraszállások is 1969 és 1972 között történtek. Ötven éve pedig semmi..., de ennél akadnak jelentősebb problémák is.

Az űrhajósok Holdra juttatásához használt rakétatípus a Saturn V egyendkívül erős űrjármű volt, amelyet ma már nem gyártanak. Ez pedig nemes egyszerűséggel azt jelenti, hogy jelenleg nincs elég erős rakétánk ahhoz, hogy embereket juttassunk a Holdra – nemhogy űrállomást építsünk oda.

Mi lehet megoldás? Természetesen ennek a hiányosságnak a kiküszöbölése.

Újra nekilátunk nagy teljesítményű rakétákat építeni, amelyet a SpaceX már el is kezdett. A válallat tehát újabb és nagyobb rakétákat kezdett el készíteni, amelyek a jövőben képesek lesznek űrhajósokat a Holdra jutattni. Mellettük pedig természetesen a NASA is új missziókat tervez.

Photo by NASA on Unsplash

Nagy különbség van azonban egy rövid utazás és egy űrállomás építése között, ami rendkívül nehéz. Az egyik megoldás az lenne, ha a Földön darabokban építenék meg, majd ezeket az elkészült részeket a Holdra vinnék, és ott összeszerelnék az asztronauták. Ez olyan lenne, mint ahogy a Nemzetközi Űrállomást építették anno: darabokat vittek az űrbe, majd az űrsikló fedélzetén lévő űrhajósok összerakták őket.

A bökkenő csak annyi, hogy a Nemzetközi Űrállomás 400 kilométerre van a Föld felszínétől, míg a Hold 384 ezer kilométerre. Egy-egy utazás a Holdra körülbelül három napig tartana, és hihetetlen mennyiségű üzemanyagot igényelne, amely potenciálisan akár növelhetné a földi éghajlati problémákat.

Sokkal jobb ötlet lenne, ha a bázis minél nagyobb részét a Holdon található anyagokból építenénk. Ennek okán a Földön tesztelik már a holdbetont, mint lehetséges építőanyagot.

(Space)

A figyelmetekbe ajánljuk