woman in white long sleeve shirt and blue denim jeans standing beside white wooden framed glass

A házimunka nővelheti az egészségünket idősebb korban

A kutatók szerint a házimunka segíthet megelőzni a betegségeket és az eleséseket, bár más szakértők óvatosságra intenek


A házimunka talán unalmasnak tűnik, de kutatók szerint az olyan feladatok, mint a portörlés, a padlósikálás és az ablakmosás segíthetnek a felnőtteknek abban, hogy idős korukig egészségesek maradjanak. Egy szingapúri kutatócsoport szerint ugyanis a rendszeres testmozgás javítja a fizikai és mentális egészséget, mérsékli a krónikus betegségek kockázatát és hatásait, valamint csökkenti az eséseket, a mozgásképtelenséget, a függőséget és a halálozást az idősebb felnőttek körében.

Véletlenszerűen toboroztak felnőtteket a szingapúri Yishun városából, és arra kérték őket, hogy töltsenek ki kognitív funkcióteszteket, valamint fizikai képességeiket felmérő tevékenységeket. Például álljanak fel egy székről, amilyen gyorsan csak tudnak. A résztvevőket a fizikai aktivitásuk szintjéről is kikérdezték, beleértve a könnyű és a nehéz házimunkát is, és olyan mérések alapján értékelték az esés kockázatát, mint például a térdnyújtás ereje. A vizsgálatban 249, 21-64 év közötti és 240, 65-90 év közötti jelentkező vett részt.

Miután figyelembe vették az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem és a könnyű házimunka mennyisége, a kutatócsoport megállapította, hogy a kognitív pontszámok és a figyelem pontszámai 8%-kal, illetve 14%-kal magasabbak voltak a nagy mennyiségű, heti átlag 131 perc nehéz házimunkát végző idős felnőttek esetében. A nagy mennyiségű nehéz házimunkát végző idősebb felnőtteknél alacsonyabb volt az üléstől az állásig tartó idő, miközben az esés kockázata is csökkent.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a kognitív pontszámok 5%-kal magasabbak voltak azoknál az idősebb felnőtteknél, akik magas szintű könnyű házimunkáról számoltak be, ami átlagosan heti 902 percet jelent. Emellett a memóriapontszámok is magasabbak voltak azokhoz képest, akik kevesebb, átlagosan heti 89 percnyi házimunkát végeztek. Szóval űgy tűnik, a házimunka tényleg csak egészségünkre válik.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk