fehér zaj képernyő jelek

Újraértelmezi a médium szó jelentését a Microsoft: kristálygömbök és látók helyett egy olyan fejlesztést dobna piacra, amely képes lenne elhunyt szeretteink imitálására.


Képek, hangadatok, a közösségi médiában fellelhető bejegyzések és korábbi online üzenetváltások alapján alakítana ki saját személyiséget az a chatrobot, amelyet a Microsoft a közeljövőben szabadalmaztatni akar. Ha a szükséges adatok rendelkezésre állnak, a gép által felvett személyiség akár egy elhunyt szerettünkké is lehet.

A tervek szerint a robot egy 2 vagy 3D-s modell létrehozására is képes lenne, valamint szóban vagy írásban folytatott beszélgetést imitálhatna annak a nevében, akinek személyiségjegyeit magába táplálja.

„Az a bizonyos személy lehet egy múltbeli vagy jelenben élő valaki, például egy barát, egy rokon, egy ismerős, egy híresség, kitalált karakter, történelmi alak vagy véletlenszerű entitás, ugyanakkor a program arra is betanítható, hogy használója mását adja vissza "

– írta szabadalmáról a Microsoft, amelynek ötletét nem elképzelhetetlen, hogy a Black Mirror (Fekete tükör) című Netflix-sorozat egy epizódja inspirálta.

A Mindjárt jövök (Be Right Back) című rész tartalma szerint a főhősnő párja életét veszti, ám egy új szolgáltatás képes szimulálni a férfi hangját a telefonban annak korábbi, közösségi médiában folytatott tevékenysége alapján. A valóságtól ott rugaszkodik el a történet, amikor a program egy új kísérleti lehetőségeként felajánlja a személyiség beköltöztetését egy, az elhunyt ember mására alkotott mesterséges testbe. Ki tudja, talán ez lesz a Microsoft következő dobása.

via ContextUs

A figyelmetekbe ajánljuk