A Microsoft megpróbálta megvenni a Nintendót, mire a japánok egy órán át röhögtek rajtuk

A Microsoft megpróbálta megvenni a Nintendót, mire a japánok egy órán át röhögtek rajtuk

Ki mondta, hogy a kütyük világában nincs senkinek humorérzéke?

Idén húsz éves az első Xbox, aminek alkalmából a Bloomberg egy hosszabb, áttekintő írást közölt a konzol történetéről, amiben régi munkatársakat is felkeresett. Jó ötlet volt, mert végül olyan sztorikat is meséltek el az indulásról, amiket a nyilvánosság még nem hallhatott. Ezek közül is talán a legérdekesebb részlet, amikor a Microsoft bepróbálkozott a konzolok nagyágyújánál, a Nintendónál.

Mindez egy évvel az első Xbox megjelenése előtt történt, 2000-ben – ekkor lett a Microsoft vezetője Steve Ballmer. Ő találta ki azt a hosszútávú stratégiát, hogy különféle játékkiadókkal együttműködve építik ki az Xbox márkáját a nagyközönség előtt. Ezzel kapcsolatban kértek is egy időpontot a Nintendo illetékeseitől, akiknek először fogalmuk sem volt, hogy mire készülnek az amerikaiak.

Mindezt külső kapcsolatokért felelős korábbi igazgató, Kevin Bachus mesélte el a szürreális pillanatot, amitől a japánok röhögőgörcsöt kaptak. Történt ugyanis, hogy Ballmer nem kisebb dolgot tervezett, mint felvásárolni a Nintendót. A tárgyalás során először puhatolózva érdeklődtek, és az Xbox technikai előnyeivel hencegtek. Majd mikor a körülményes bevezető után fölvetették, hogy megvásárolnák a céget, a japánok röhögőgörcsöt kaptak.

„Szétröhögték magukat. De ezt így képzeld el, hogy valaki egy órán keresztül csak röhög rajtad. Így zajlott az a tárgyalás"

– emlékezett vissza Bachus.

Az idő a Nintendót igazolta, hiszen nem tűntek el a két évtized alatt, sőt, még mindig piacvezetők a konzolok terén: Switch modellből világszerte 75,1 millió darabot adtak el, míg a Microsoft-féle Xbox One-ból csupán 49,2 milliót.

A figyelmetekbe ajánljuk