woman inside laboratory

A szegény országok nem jutnak hozzá kulcsfontosságú gyógyszerekhez

Azok, akik a legnagyobb fertőzésveszéllyel és a legnagyobb mértékű gyógyszerrezisztenciával néznek szembe, a legnehezebben jutnak hozzá a szükséges antibiotikumokhoz.


A világ legnagyobb gyógyszergyártói a világjárvány ellenére is folytatják a szuperbaktériumok elleni küzdelmet, de a szegényebb országokban, ahol a gyógyszerrezisztens fertőzések kockázata a legnagyobb, emberek milliói még mindig nem jutnak hozzá a kulcsfontosságú antibiotikumokhoz.

Az amszterdami székhelyű Access to Medicine Foundation nonprofit csoport jelentése szerint a 166 vizsgált gyógyszer és vakcina közül csak 54-re vonatkozik olyan hozzáférési stratégia, ami az alacsony és közepes jövedelmű országok számára is elérhetővé tenné őket. Az 54 termék többsége vakcina, tuberkulózis elleni gyógyszer vagy antibiotikum, amiket az Egészségügyi Világszervezet a nagyobb hozzáférés szempontjából prioritásnak tart.

Évente becslések szerint 5,7 millió ember hal meg kezelhető fertőző betegségekben, főként az alacsony és közepes jövedelmű országokban, az antibiotikumokhoz való hozzáférés hiánya miatt. Ami pozitívabb fejlemény, hogy majdnem minden késői stádiumban lévő új gyógyszer és mind a 11 késői stádiumban lévő vakcinaprojekt rendelkezik olyan tervekkel, amik a szegényebb országok számára is elérhetővé teszik őket. Egy 2018-as jelentésében csak néhánynak volt hozzáférési terve.

A friss tanulmány a világ 17 legnagyobb, antibiotikumokat és gombaellenes szereket gyártó gyógyszeripari vállalatát is rangsorolta. Bár a kutatás-fejlesztési hálózat és elosztás csekély továbbra is a gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok jelentette fenyegetés nagyságrendjéhez képest, a projektek száma 77-ről 92-re emelkedett. Szóval a szervezetnek sikerült némi haladást elérnie a gyógyszerek hozzáférhetősége ügyében.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk