Nouriel Roubini - gazdasági válság
Fotó: Business Insider

Nouriel Roubini világhírű közgazdász szerint most ajön még csak a "fekete leves"

Óriási válság közeledik a világhírű közgazdász szerint

Tíz elmélyülő kockázatot sorol fel az általában is pesszimista szemléletű, világhírű amerikai közgazdász professzor, Nouriel Roubini.


Aki azon kevesek közé tartozik, aki előre jelezte a 2008/2009'-es válságot is. Ezek a gazdasági rizikó faktorok kisebb-nagyobb mértékben már a COVID-19 vírus felbukkanása előtt is léteztek, ám most Roubini szavaival élve valóságos "viharral" fenyegetik, amely az egész globális gazdaságot sújtja majd egy egész évtizedre.A technológiai fejlődés és az illetékes politikai vezetés csak 2030-as évekre tudja majd csökkenteni, megoldani vagy minimalizálni e problémák sokaságát, befogadóbb, együttműködőbb és stabilabb nemzetközi rendet eredményezve - hangzik a pesszimista jóslat a Marketwatch.com amerikai hírportálon megjelent vélemény cikkben.

Elsőként a COVID-19 válságra adott politikai válasz a költségvetési hiány hatalmas növekedését vonja maga után - a GDP 10% -át meghaladó mértékben - akkor, amikor az államadósság szintje sok országban már amúgy magas volt, ha nem fenntarthatatlan. A háztartások és a vállalkozások jövedelemkiesése csődökhöz és csökkenő adóbevételekhez vezet. A korábbinál többet kell költeni az egészségügyre, miközben az elöregedő társadalom ellátása már így is rengetegbe kerül. A válság miatt lassul a termelés (fel nem használt gépek és kapacitások) és a munkaerőpiac (tömeges munkanélküliség),az olaj és az ipari fémek piacának összeomlása növeli a fizetésképtelenség kockázatát.A fejlett országok hazaviszik a termelést az olcsóbb országokból, ám inkább az automatizáció lesz majd a trend, mintsem a hazai munkavállalók segítése - a gazdasági újraelosztás pedig komoly társadalmi feszültségekkel járhat. Jöhet a populizmus, különösen a migráció és a kereskedelem korlátozására irányuló javaslatoknál.

Amerika számára Kína lehet a bűnbak a mostani járvány kialakulásában, az emiatti diplomáciai szétesés pedig új hidegháborúnak indítja az utat az Egyesült Államok és versenytársai - nemcsak Kína, hanem Oroszország, Irán és Észak-Korea - között is. A titkos számítógépes hadviselés térnyerése akár a hagyományos katonai összecsapásokhoz is vezethet, miközben - mivel a technológia kulcsfontosságú a jövő iparágainak ellenőrzésében, vagy éppen a mostanihoz hasonló világjárványok leküzdésében - az amerikai magántechnikai szektor egyre inkább integrálódik a nemzetbiztonsági-ipari komplexumba.Az ismétlődő járványok (HIV az 1980-as évek óta, SARS 2003-ban, H1N1 2009-ben, MERS 2011-ben, Ebola 2014–2016-ban) - az éghajlatváltozáshoz hasonlóan - alapvetően ember okozta katasztrófák, rossz egészségügyi szabályozásokból és a természetes rendszerek és a globalizált világ növekvő összekapcsolódásának termékei. A pandémiák és az éghajlatváltozás sokféle morbid tünete egyre gyakoribbá, súlyosabbá és költségesebbé válik az elkövetkező években - jósolja Roubini.

A figyelmetekbe ajánljuk