clear drinking glass with yellow liquid

Ebben a vodkalimonádé receptben opcionálisan egy csipetnyi bazsalikomos egyszerű szirup emeli és feldobja a koktélt, és ellensúlyozza a limonádé savasságát.


A vodkalimonádé nagyon kevés hozzávalóból áll, és mivel a vodka a show sztárja, elengedhetetlen, hogy jó minőségű márkát használ, alsó polcos dolgokkal szimplán nem az igazi. A házi limonádét nehéz felülmúlni, és számos módszer létezik az elkészítésére, de ha időhiányban (vagy citromhiányban) szenvedsz, egy jó minőségű, boltban vásárolt limonádé használata bőven elegendő. Sokféle márka és fajta létezik, de ha a házi készítésűhöz legközelebb állót próbálod megtalálni, ellenőrizd, hogy a címkén nincs-e kukoricaszirup az összetevők között.

Mivel ez a recept opcionális bazsalikomos egyszerű szirupot tartalmaz, lehet, hogy ennek megfelelően kell módosítanod, attól függően, hogy mennyire édes vagy savanyú a limonádéd. A vodka-limonádé esetében nincs szigorúan meghatározott arányszabály az arányt illetően, mivel ez igazából a limonádé cukor-víz arányától függ. A vodka és a hagyományos keverőitalok esetében azonban általában 1:3 körüli az arány - 1 rész vodka és 3 rész keverőital. Ha ezt a vodkalimonádét egy kicsit erősebb vagy gyengébb ízűnek szeretnéd, egyszerűen állítsd be ízlés szerint.

Hozzávalók

A bazsalikomos sziruphoz (opcionális):

  • 1/2 nagy csokor friss bazsalikom
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze víz
  • 1/8 teáskanál kóser só

A koktélhoz:

  • 1/2 közepes citrom
  • 3/4 csésze bolti vagy házi limonádé
  • 1/4 csésze vodka
  • 1-2 evőkanál bazsalikomos szirup
  • Jég
  • 1 szál friss bazsalikom

Elkészítés

Bazsalikomos szirup:

1/2 nagy csokor bazsalikomlevél leveleit és szárát durvára vágjuk, amíg 3/4 csészényi bazsalikomot nem kapunk. Tegyük egy kis lábasba, és adjunk hozzá 1/2 csésze kristálycukrot és 1/2 csésze vizet. Forraljuk fel közepesen magas hőfokon, időnként megkeverve, amíg a cukor feloldódik. Csökkentsd a hőfokot közepesen alacsonyra, és főzd addig, amíg a szirup kissé besűrűsödik, kb. 6 percig. Vedd le a lábast a tűzről. Hagyjuk ázni és hűlni 1 órán át. Öntsük át egy tál fölé helyezett finom szűrőn, és egy kanál hátuljával nyomkodjuk le a szilárd anyagot, hogy minél többet kivonjunk belőle, aztán ki is dobhatod. Adjunk 1/8 teáskanál kóser sót a sziruphoz, és keverjük, amíg feloldódik. Hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben legfeljebb 3 hétig tároljuk.

Koktél:

Vágj le 1 kört 1/2 közepes citromból, a maradék citromot tartsd meg. Tegyél 3/4 csésze limonádét, 1/4 csésze vodkát és 1-2 evőkanál bazsalikomos egyszerű sziupot egy pintes üvegbe vagy nagy magas pohárba, és keverd össze. Töltsd meg a poharat jéggel. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy további facsarást a félretett citromból. Díszítsd a citromkarikával és 1 friss bazsalikommal.

(Forrás: Kitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk