vietnámi kávé

3 összetevőből elkészíthetjük a vietnámiak isteni kávékülönlegességét

Egy igazi kávérajongónak, aki szenvedélyesen szereti kipróbálni a különböző italokat, szinte kötelező megkóstolnia a vietnámi kávét. A finomsághoz jellemzően Vietnámban termesztett, magas koffeintartalmú kávébabokat használnak, és a kávét erős ízűre főzik egy fém kávészűrő segítségével. Ezt viszont mi is könnyedén elkészíthetjük otthon!


A vietnámi kávét jégkockákkal is felszolgálhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk, hogy egy hideg, frissítő finomságot kapjunk belőle. Az ital fagyasztott változatának elkészítéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy lefőzzük a kávét, belekeverjük a cukrot, betesszük a fagyasztóba, majd amikor megfelelően kásás, sűrített tejjel a tetején díszítjük.

Ez is érdekelhet: Megkóstolnád? Itt a kávé ízű ásványvíz

Egy jó tanács: mivel a lefőzött kávénak időre van szüksége ahhoz, hogy megdermedjen, érdemes néhány órával azelőtt elkezdeni az ital előkészítését, mielőtt fogyasztani vagy kínálni szeretnénk vendégeinknek.

A franciák hozták be az összetevőket Vietnámba

A kávé 1857-ben került Vietnámba, amikor egy francia pap azt remélte, hogy az északi régióban elkezdhet arabica babot termeszteni. Az ország középső felföldje azonban jobb termelési környezetet biztosított a kávébab számára, és az 1900-as évek elején ott kezdődött meg a robusta bab termesztése.

Olvasd el ezt is! Amikor egy csésze aranyat ér – a 6 legdrágább kávé a világon

A cukrozott sűrített tej szintén a franciák hatásának köszönhető. Ahogy a kávé egyre népszerűbbé vált Vietnámban, úgy a kávéivók egyre nehezebben találtak elegendő hazai gyártású tejet az erős ízvilág enyhítéséhez, az importálás pedig meglehetősen bonyolultnak bizonyult. Az édesített sűrített tejet azonban konzervdobozokban árulták. Ez hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezett, így ez vált a koffeintartalmú ital népszerű adalékává.

Napjainkban a vietnámi kávét általában utcai árusok árulják, de mint fentebb is említettük: otthon is könnyen elkészíthető.

A figyelmetekbe ajánljuk