Egy torta, ami miatt egyszer mindenkinek érdemes elutaznia Modenába

Egy torta, ami miatt egyszer mindenkinek érdemes elutaznia Modenába

Lehet egy torta egy város szimbóluma? Igen, ha Torta Barozzi a neve. A csokoládéval és kávéval készült torta 1886 óta büszkesége a Modena tartománybeli Vignola városának, ahová évente több ezer ínyenc érkezik, hogy megkóstolja a Pasticceria Gollini specialitását. És amit talán minden embernek érdemes lenne.

Eugenio Gollini nevéhez kötik a Torta Barozzi születését. A cukrászmester 1886-ban sütötte meg először a „fekete tortát", amely a csokoládés desszertekkel való többéves kísérletezésének eredménye volt. Az azóta a cukrászat történelemkönyvébe stabilan bevésődött nevet 1907-ben adták neki, Vignola legnevesebb polgára, Jacopo Barozzi születésének 400. évfordulója alkalmából. Eugenio úgy döntött, hogy a tortát a híres építésznek ajánlja, és ezzel megszületett egy mítosz.

A Torta Barozzi 1948-ban bejegyzett védjegy vált.

Ez is érdekelhet:Igazán finom vegán süteményeket keresel? Mutatunk is gyorsan hármat!

A népszerű cukrászda, a Pasticceria Gollini még mindig Vignolában, a Piazza Garibaldi árkádjai alatt működik, és Eugenio dédunokái, Franca és Paola vezetik, akik szívükön viselik a desszert receptjét és elkészítésének titkait. De nem a Torta Barozzi az egyetlen különlegesség, amely a család műhelyéből származik: a spongata egy másik tipikus emiliai desszert, amely aszalt gyümölcsökből és csokoládéból készül, és szintén nagyon népszerű az ínyencek körében.

Sok cukrász, aki kóstolta, azt állítja, hogy nehéz elmagyarázni azt az örömöt és ízélményt, amit egy szelet Torta Barozzi adhat.

Michele Serra olasz író szerint a Torta Barozzi megfelelő leírásához legalább Tolsztojnak kéne lennie, hogy átadja a desszert okozta extázist.

Az íze intenzív, szinte fűszeres és kevésbé édes, mint azt várnánk. A textúra nedves, és elolvad a szájban. De a sütemény maga, ha helyesen vágjuk, porciózva is rendkívül tömör marad.

Ha rákeresünk az interneten a Torta Barozzira, receptek tucatjaival találhatjuk szembe magunkat, azonban az eredeti leírás a Pasticceria Gollini jól őrzött titka marad. Az alapanyagokat viszont könnyű beszerezni. Csupán étcsokoládé, mandula, mogyoró, tojás, vaj és cukor kell hozzá. Liszt nincs benne, a Torta Barozzi gluténmentes.

Shutterstock

A süteményt különböző formátumokban árulják. Az eredeti téglalap alakú, körülbelül 400 gramm, 25 euróért, de a kerek Barozzine mellett 700, 900 vagy akár 1200 grammos adagok is vannak száz grammtól 9,50 euróért.


A figyelmetekbe ajánljuk