bornyitás
Shutterstock

Beletörted a dugót a borospalackba? A sommelier szerint ezt kell tenned

Kevés dolog fenyegeti jobban egy bor eleganciáját, mint egy törött dugó. Sokan még idegeskednek is miatta, pedig egyszerű a megoldás. Csak nyugodtnak kell lenni.

Általában akkor következik be a baleset, amikor a szomjas vendégeknek megpróbáljuk kihúzni a dugót a palackból, mire az kettétörik, és az egyik fele a bor nyakában marad. Ez leginkább a régebbi palackoknál fordul elő, de bármilyen bornál megtörténhet a baleset, ami nem is túl szép látvány.

Ez is érdekelhet: Égető kérdés: meddig tárolható otthon a bor és a pálinka?

Ha megtörtént a baj, a törött dugó óvatos eltávolításával gyorsan helyreállítható a rend, hiszen létezik egy bevált módszer: a VinePair oldala kereste fel Philippe André sommeliert, a Folio Fine Wines magánügyfelekért felelős igazgatóját a témában.

Shutterstock

Lassú, egyenletes folyamat

Ahogy egy minőségi bort sem szabad elsietni, úgy a palack nyakába szorult törött parafadugó eltávolítását sem érdemes elkapkodni. André javaslata szerint, ha egy parafát távolítunk el, lassan és türelmesen kell kihúznunk azt, hacsak nem akarjuk, hogy teljesen szétmorzsolódjon.

De a parafa eltávolításának megfontolt tempóját konkrét intézkedéseknek is kísérniük kell.

Az első dolog, hogy rögzítsd a dugót a bornyitóval, ha tudod. Ezután a palackot körülbelül 30 fokos szögben meg kell dönteni, és óvatosan kihúzni a dugót a palackból; ne próbáljuk meg kicsavarni

– javasolja.

Ha a dugó túl nagy ellenállást tanúsít, akkor néhány másodpercig érdemes meleg vizet csöpögtetni a bor nyakára: az üveg éppen eléggé kitágulhat ahhoz, hogy lazítsa a dugó szorítását.

Egy jól elkészített, hosszabb dugóhúzó viszont biztosan megbirkózik a fiatalabb borokkal. Ha a palack régebbi, André azt ajánlja, hogy használjunk kétfázisú bornyitót, amely mindkét oldalán óvatosan meg tudja fogni a dugót. De ha a dugó már belemorzsolódott a borba, akkor sincs ok a pánikra: egyszerűen szűrjük át a bort egy dekantálóba, majd bármikor visszatehetjük a palackba.

Olvasd el ezt is! Közöttük vagy? 5-ből 4 ember egyetlen szempont alapján vásárol bort

Szerencsére a törött dugó okozta frusztráció az első korty után általában el is tűnik, így nem ezen fogunk szorongani egész este.


A figyelmetekbe ajánljuk