detoxikáló ételek
Fotó: Shutterstock

Illusztráció.

3 alapvető élelmiszer, melyekkel könnyen végezhetünk tisztítókúrát

A tavasz beköszöntével nemcsak a lakásunkban végezhetünk nagytakarítást, de a szervezetünket is kipucolhatjuk.


Habár elcsépeltnek tűnhet mindent a mai rohanó világunkra fogni, azzal igenis érdemes szembenéznünk, hogy a felgyorsult életmódunk milyen negatív hatással van egészségünkre. A hátrányok között van például a rohanás, a stressz és olyan káros szokások, mint a túlzott kávéfogyasztás, cigarettázás vagy helytelen étrend.

Ezt is olvasd el! Van, aki forrón szereti: ha imádod a csípőset, ezt a 6 fogást neked találták ki!

Még figyelmes életvitel mellett is szinte lehetetlen elkerülni azt, hogy méreganyagok, mesterséges ízfokozók kerüljenek a szervezetünkbe. A káros anyagok felhalmozódása a testünkben megbetegedésekhez vezethet. Ezek elkerülése céljából ajánljuk a következő olcsó és alapvető élelmiszereket, melyekkel természetes tisztítókúrát tarthatunk.

1. Szódabikarbóna

sz\u00f3babikarb\u00f3n\u00e1s v\u00edz

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Habár a szódabikarbóna folyamatos fogyasztása nem ajánlott, egy 21 napos kúra elvégzése igen hasznos lehet egészségünkre. Ehhez nem kell más, mint étkezési szódabikarbóna és tisztított víz. A kúra ideje alatt az étkezések előtt fél órával oldjunk fel egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát 2 dl meleg vízben, majd kis kortyokban fogyasszuk el. A reggeli szódabikarbóna elfogyasztása után 15 perccel igyunk meg egy pohár vizet 10-12 csepp citromlével.

2. Citrom

citroml\u00e9

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A citrom serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot és mivel sok C-vitamint tartalmaz, segít elkerülni a megfázásos betegségeket. Két citrom már fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. Szinte nincs olyan betegség, amin ez a citrusféle ne segítene. Leve főként ízületi gyulladás és magas vérnyomás esetén ajánlott, vízhajtó és bőrregeneráló hatású. Fogyasztása éhgyomorra ajánlott.

A napi étkezések előtt beiktatva fogja legjobb hatását elérni a kúra, melyet pár napig is érdemes tartani, de ha igazán kitartóak vagyunk, 2-3 hétig is fenntarthatjuk ezt a szokást.

3. Fokhagyma

fokhagyma

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Főként fertőző betegségek esetén, illetve azok megelőzése céljából javasolt a fokhagymakúra. Nagyon könnyen végezhető: vacsorához fogyasszunk el három gerezd nyers fokhagymát. A kúrát évente kétszer – tavasszal és ősszel – javasolt elvégezni. A fokhagymát mindig alaposan daraboljuk fel és az elfogyasztása után rágjunk el egy-két szegfűszeget is, hogy megszabaduljunk az erős, kellemetlen szagoktól.


A figyelmetekbe ajánljuk