Kalashnikov Dmitrii/Shutterstock
július 05., 2025  ●  Gasztronómia
Oláh-Bebesi Borbála

Főzzünk okosan: ez a módszer teszi a tésztát igazán egészségessé

Amikor a tökéletesen egészséges étrendre gondolunk, valószínűleg nem egy tésztás étel jut elsőre eszünkbe – pedig szakértők szerint, ha jól készítjük el, táplálkozási szempontból kifejezetten előnyös is lehet.

Mindenki számára ismerős a konyhában való tésztafőzés körüli dilemma: hány percig és pontosan milyen állagúra főzzük a tésztát? Ha még idő előtt vesszük ki a forró vízből, túlságosan kemény lehet, ha pedig túl későn, az eredmény szintén egy ehetetlen állapot. Az ilyen esetekre mondják sokan, hogy válasszuk az arany középutat: főzzük a tésztát al dente állagúra. De mit is jelent ez pontosan?

Az al dente az olasz nyelvben szó szerint azt jelenti, hogy „a foghoz”. Ez a technika a kissé kemény állapotra utal és azt jelenti, hogy a tészta még nem teljesen puhult meg, hanem csak annyira főtt meg, hogy már éppen harapható, kissé rugalmas – ez az olaszok kedvenc főzési és fogyasztási módja. És nem véletlenül. Michelle Hauser, a Stanford Health Care munkatársa szerint az al dente tészta könnyebben rágható és emészthető. Így fogalmaz erről:

Az emésztésünk lelassul, ahogy a keményítőben található glükóz felszívódása is: ennek eredménye pedig az alacsonyabb glikémiás index.

Ahogy a Nemzetközi Tészta Szervezet is hangsúlyozza, a tésztában található keményítő lassabban bomlik le, ha nincs túlfőzve. Ez azt jelenti, hogy a glükóz, azaz a cukor is lassabban szívódik fel a véráramba, így alacsonyabb lesz a glikémiás indexe.

Mi történik, ha túlfőzzük?

A túlfőzött tészta nemcsak szétmállós és kellemetlen állagú, hanem gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint az al dente állagú tészta – ez hirtelen inzulinreakciót vált ki, mert a szervezet igyekszik lebontani a cukrot. Az inzulin gyorsan leviszi a vércukorszintet, amitől hamarosan azt érezhetjük, hogy újra éhesek vagyunk, sőt, gyakran valamilyen magas cukortartalmú nassolni valót kívánunk – ez pedig megnehezíti a fogyást vagy a vércukorszint szabályozását. Ezen felül a túlfőzés miatt a tészta keményítőszemcséi is szétrobbannak, és sok B-vitamin és folsav kioldódik a főzővízbe – ezzel tehát tápanyagot is veszítünk.

Hogyan főzzünk tökéletes al dente tésztát?

Ha legközelebb tésztát szeretnénk készíteni, és a cél az áhított al dente állag elérése, akkor a New York Post cikke szerint ez a helyes sorrend:

  • Sózzuk meg a vizet a fazékban, és forraljuk fel.
  • Adjuk hozzá a tésztát, és állítsuk be az időzítőt a csomagoláson megadott főzési idő szerint.
  • Kevergessük gyakran, hogy ne ragadjon össze.
  • Ha letelt az idő, kóstoljuk meg: ha egy kicsit még „harapós”, az az igazi!
  • Azonnal vegyük le a fazekat a tűzről, és szűrjük le a tésztát.
Fotó: New Africa/Shutterstock

Ahogy azt korábbi cikkünkbenis említettük, mai világunkban egyáltalán nem mindegy, hogy a rengeteg tésztaféle közül milyet is eszünk: az ételallergiások és a szigorú étrendet követők általában többször is meggondolják, hogy mit válasszanak. Van azonban egy különleges tészta, az úgynevezett konjak tészta, amely alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt a fogyókúrázók egyik kedvenc élelmiszere lett, erről bővebben itt olvashattok.

Nyitókép: Tésztafőzés / Kalashnikov Dmitrii/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök