Téli napok tökéletes társa: fűszeres rizspuding

Ravneet Gill rizspuding receptje egyszerűen csak tökéletes.


Ravneet Gill lassan főtt, komplex ízvilágú rizspuding receptet hozott létre. A recept a hagyományos rizspudingot ötvözi a kheer-rel, vagyis az indiai rizspudinggal.

Fűszeres rizspuding recept

  • 15 perc előkészület
  • 1 óra 30 perc főzés
  • 4-6 személyre szól

Hozzávalók

  • 20g vaj
  • 4 kardamom mag összezúzva
  • 3 szegfűszeg
  • 1 csipet sáfrány (opcionális)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 85g rizs
  • 70g porcukor
  • 450ml tej
  • 500ml tejszín
  • 1 tojássárgája

Tálalás

  • Szezonális lekvár
  • Darált keksz

Elkészítés

Melegítsük fel a sütőt 110 Celsius fokra. Ezután a tűzhelyre tegyünk egy olyan edényt, amit majd a sütőbe is be tudunk helyezni. Olvasszuk fel rajta a vajat, majd dobjuk rá a fűszereket, a narancshéjjal együtt. Keverjük addig, amíg a vaj buborékolni kezd. Jöhet a rizs és a cukor is az edénybe, amit jól összekeverünk a fűszeres vajjal. Erre öntjük rá a tejet és 400 ml tejszínt, majd lassan kevergetve felforraljuk. Akkor jó, ha a rizs elkezd lebegni a tejszín tetején.

Lezárhatjuk a tűzhelyet. Tegyünk alufóliát az edény tetejére és tegyük be a sütőbe. Fél óra után vegyük ki, keverjük meg, majd tegyük vissza újabb harminc percre. Ha már sült egy órát, vegyük le a fóliát a tetejéről, majd süssük még negyedórát. Ha még nem sűrűsödött be a rizs, érdemes kivenni, megkeverni, és visszatenni egy utolsó negyedórára. Amikor kivesszük a sütőből, keverjük össze a tojássárgával és a maradék tejszínnel, majd várjuk meg, míg lehűl. A kihűlt rizspudingot lekvárral és darált keksszel tálaljuk. A rizspuding légmentes edényben ezután három napig tárolható hűtőszekrényben.

(Forrás: Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk