Ravneet Gill rizspuding receptje egyszerűen csak tökéletes.
Ravneet Gill lassan főtt, komplex ízvilágú rizspuding receptet hozott létre. A recept a hagyományos rizspudingot ötvözi a kheer-rel, vagyis az indiai rizspudinggal.
Fűszeres rizspuding recept
- 15 perc előkészület
- 1 óra 30 perc főzés
- 4-6 személyre szól
Hozzávalók
- 20g vaj
- 4 kardamom mag összezúzva
- 3 szegfűszeg
- 1 csipet sáfrány (opcionális)
- 1 narancs reszelt héja
- 85g rizs
- 70g porcukor
- 450ml tej
- 500ml tejszín
- 1 tojássárgája
Tálalás
- Szezonális lekvár
- Darált keksz
Elkészítés
Melegítsük fel a sütőt 110 Celsius fokra. Ezután a tűzhelyre tegyünk egy olyan edényt, amit majd a sütőbe is be tudunk helyezni. Olvasszuk fel rajta a vajat, majd dobjuk rá a fűszereket, a narancshéjjal együtt. Keverjük addig, amíg a vaj buborékolni kezd. Jöhet a rizs és a cukor is az edénybe, amit jól összekeverünk a fűszeres vajjal. Erre öntjük rá a tejet és 400 ml tejszínt, majd lassan kevergetve felforraljuk. Akkor jó, ha a rizs elkezd lebegni a tejszín tetején.
Lezárhatjuk a tűzhelyet. Tegyünk alufóliát az edény tetejére és tegyük be a sütőbe. Fél óra után vegyük ki, keverjük meg, majd tegyük vissza újabb harminc percre. Ha már sült egy órát, vegyük le a fóliát a tetejéről, majd süssük még negyedórát. Ha még nem sűrűsödött be a rizs, érdemes kivenni, megkeverni, és visszatenni egy utolsó negyedórára. Amikor kivesszük a sütőből, keverjük össze a tojássárgával és a maradék tejszínnel, majd várjuk meg, míg lehűl. A kihűlt rizspudingot lekvárral és darált keksszel tálaljuk. A rizspuding légmentes edényben ezután három napig tárolható hűtőszekrényben.
(Forrás: Guardian)