egy nő szelektálja a ruháit
Fotó: Shutterstock

Tavaszi nagytakarítás: ettől a 6 dologtól szabadulj meg, hogy ne legyen zsúfolt a lakásod

Benned is időről időre felmerül, hogy szeretnél rendet teremteni az életedben, de nem tudod, hogy vágj bele?


A szervezettség valójában nem az esztétikus, tökéletes otthonokról szól, hanem arról, hogy könnyedséget teremtesz magad köré. Egy szakértő segítségét kértük, hogy mik azok a dolgok, amelyektől jobb megszabadulni, hogy nagyobb rend vegyen körül.

Íme hat olyan tárgy, amely mindenhol megjelenik, akár egy szekrényt, akár egy kamrát, akár az egész otthonodat szeretnéd rendbe tenni.

Ez is érdekelhet: Ezek a legjobb lejátszási listák takarításhoz

​1. A tartalék élelmiszerek

Te is híve vagy a nagybevásárlásoknak? Aztán a kamrában különböző zónákat alakítasz ki, hogy ezek az extra élelmiszer-elemek ne zsúfolják tele azt a területet, ahonnan el kell érned az épp kellő elemeket? Az összekeverés helyett tarts egy külön polcot a tartalék dolgoknak: lisztnek, zabtejnek és ételízesítőknek. Ez a polcra legyen a „pincéd", ahol addig tárolod a dolgokat, amíg szükséged nincs rájuk. Ezzel rend lesz a polcaidon.

​2. Műanyag és papíráruk

Rendszeresen előfordul, hogy az emberek túl sok papír- és műanyagárut tartanak otthon, mintha mindig egy hatalmas partit készülnének rendezni. Pazarlás lenne kidobni ezeket a tárgyakat csak azért, mert túl sok helyet foglalnak − inkább vásárolj kevesebbet. Ha van egy esemény, amihez papír- vagy műanyag tányérok és evőeszközök kellenek, csak annyit vásárolj, amennyi az eseményhez szükséges. Ellenkező esetben ezek a tárgyak elfoglalják a szükséges helyet.

Ha tovább olvasnál: Hálószobát rendeznél? Ezt az 5 dolgot mindenképp dobj ki!

​3. Játékok, amiket a gyerekek kinőttek (vagy soha nem is szerettek)

j\u00e1t\u00e9kok k\u00f6z\u00f6tt \u00fcl a f\u00f6ld\u00f6n egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

Nagyszülők, barátok, kézből kapott ajándékok és a jó öreg megvesztegetős játék. Az elhanyagolt játékok általában értékes helyet foglalnak el a lakásban. Érdemes lehet minden évszakban leülni a gyerekekkel, és sorbavenni a játékaikat, hogy játszanak-e még velük. A jó minőségű játékokat továbbadhatjuk fiatalabb barátainknak, vagy elajándékozhatjuk őket.

​4. Nem szeretett könyvek

A könyveket nehéz lomtalanítani, pedig egyes könyvek túl sok helyet foglalnak a polcokon. Ezek azok a könyvek, amelyeket soha többé nem fogsz elolvasni, már nincs szükséged rájuk, vagy már évek óta nem nyúltál hozzájuk. Hóbortos diétás szakácskönyvek, gyerekkönyvek, önsegítő könyvek, kézikönyvek. Az első számú javaslat, hogy ne vásárolj több könyvet. A könyvtár sokat segíthet ezen. Aztán ha egy könyv annyira megtetszik, akkor még mindig megveheted: kölcsönadhatod a barátaidnak, a családodnak, vagy újraolvashatod.

​5. Céltalan bútorok

Vannak olyan bútordarabok, amelyek látszólag csak azért léteznek, hogy elfoglalják a helyet. A növény nélküli növényállvány, a kóbor polc és a túlpárnázott szék a vendégszobában. Gyakran ajándékba kapjuk ezeket, akciósan jutottunk hozzá, vagy csak ki akartuk tölteni a helyet valamivel. A haszontalan bútorok eltávolítása teret ad, hogy lélegezz.

​6. Túl sok Tupperware

A fiókokban lapuló, a szekrényekbe tolt és a polcokon felboruló ételtároló edények ellepik konyhánkat. Ezek közül sokuknak már hiányzik a fedele, foltosak és megkérdőjelezhető a szaguk. Inkább vegyünk egy üveges tároló szettet. A kevesebb edény azt is jelenti, hogy gyakrabban kell foglalkoznunk a maradékokkal, így nem lesz annyi romlott étel.


A figyelmetekbe ajánljuk