hálószoba
Shutterstock

5 dolog, amit mindenképp dobj ki a hálószobádból egy szakértő szerint

Egy hálószobának a leginkább pihenőhelyként kellene funkcionálnia egy hosszú nap után. Sokan mégsem tudnak benne feltöltődni, ami a szobában eluralkodó káosz miatt is lehet. A lakberendezésben és a rend megteremtésében jártas Mary Cornetta osztott meg néhány tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mik azok az elemek, amelyeket el kell távolítani egy hálószobából, hogy nyugalmat találjunk benne.

Szék 

A hálószobai szék klasszikus „rendetlenségmágnes". Ezeknek a székeknek inkább az a funkciója általában, hogy összegyűjtse azokat a ruhákat, amelyek még túl tiszták a szennyesbe, de már nem elég tiszta, hogy visszakerüljön a szekrénybe.

A hálószobai székeket ezért inkább „székszekrény" funkciója van Cornetta szerint, aki azt tanácsolja, hogy váljunk ettől a bútordarabtól, és ha tehetjük, szereljünk fel inkább egy akasztórudat a szekrényajtó hátuljára, és használjuk arra, hogy felakasszunk mindent, ami a köztes stádiumban van.

Ez is érdekelhet: 10 egyszerű, pénztárcabarát tipp, ha átalakítanád a hálószobádat

Shutterstock

Kényelmetlen ágynemű 

Ha a párnák már megereszkedtek, vagy a lepedők állandóan rendetlenül állnak, akkor ideje frissíteni az ágyneműt. Érdemes megfontolni a régi párnák és ágyneműk eladományozását, de egy helyi állatmenhelynél is érdeklődhetünk. Több adományozó központ is elfogad díszpárnákat és takarókat. Cornetta szerint mindenképp kerüljük el a kísértést, és ne halogassuk a már elhasznált ágyneműktől való megválást.

Szinte biztos, hogy nem fogjuk használni, ellenben értékes tárolóhelyet foglalnak el.

Ruhák 

Menjünk végig a szekrényen és a komódon, és vegyünk ki mindent, ami már nem fér el benne, vagy már nem fogjuk viselni. Annak ellenére, hogy ezeket a tárgyakat gyakran a szekrényajtó mögé vagy egy fiókba rejtik, a rendetlenség tudata megakadályozhatja, hogy valóban ellazuljunk a szobában. Ezzel szemben egy rendezett szekrény helyet ad más tárgyaknak. Adományozzuk el, amit csak tudunk, és nyissunk új tereket, hogy végül olyan új tárgyakat tárolhassunk, amelyeket valóban szeretünk és viselni is fogunk – írja Cornetta.

Olvasd el ezt is! 6 szín áll legjobban a hálószobának a szakértők szerint

D

Cipők és kiegészítők 

Ismételjük meg a fentebb leírt folyamatot, ezúttal a cipőkkel, táskákkal, sapkákkal, övekkel és más kiegészítőkkel, amelyet a hálószobában tartunk. Ha túlzsúfolt cipőtartónk van, fontoljuk meg a cipők tárolásának alternatív módjait – tanácsolja Cornetta. Tegyük rendbe az ékszerfiókunkat, és találjunk ki kreatívabb módot a kalapok, sapkák rendszerezésére, úgy, hogy közben elérhető és logikus helyen maradjanak.

Papírhalmazok

A különféle munkahelyi papírdarabok elég sok stresszt okozhatnak a hálószobában.Hacsak nem kell feltétlenül a hálószobából dolgoznunk, távolítsunk el minden papírt a szobából, és keressünk más helyet nekik – persze, ami nem szükséges, dobjuk ki.

Ha a hálószoba az egyetlen hely a házban, ahol dolgozni tudunk, akkor érdemes egy íróasztalt beszerezni, illetve hozzunk létre egy irattartói rendszert a papírok, dokumentumok elhelyezésére.


A figyelmetekbe ajánljuk