szilvás pite

A tökéletes őszi desszert: a legjobb szilvás pite recept

A szilvaszezon hamarosan a végéhez ér, épp ezért utoljára még érdemes lehet pitét készítenünk, ami garantáltan az egész család kedvence lesz. Íme egy gyors és egyszerű recept!


Hozzávalók:

  • 500 g friss szilva
  • 200 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Ez is érdekelhet: Kevesen tudják, de ez a tökéletes sütemény nulladik lépése

Elkészítés:

  • Mossuk meg alaposan a szilvákat, majd vágjuk őket félbe, és távolítsuk el a magokat.
  • A tésztához keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, és a hideg vajat apró kockákra vágva. Gyúrjuk össze őket.
  • Ezt követően adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot, a tojást, a tejfölt, és a citromlevet. Ismét dolgozzuk össze a tésztát, majd pihentessük hűtőben legalább 30 percig.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzuk ki a tepsit. Szórjuk meg zsemlemorzsával, hogy megakadályozzuk a tészta átnedvesedését.
  • A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a tepsit, úgy, hogy a széle picit kilógjon.
  • Szórjuk meg a tészta alját egy kevés őrölt fahéjjal.
  • Pakoljuk rá a szilvákat, majd szórjuk meg a maradék cukorral.
  • Hajtsuk vissza a tészta kilógó részét a szilvák tetejére.
  • Süssük 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű és a szilvák puhák nem lesznek.
  • Végül hagyjuk kihűlni, és tálaljuk egy gombóc vaníliafagylalttal vagy friss tejszínhabbal.

A figyelmetekbe ajánljuk