A szilvaszezon hamarosan a végéhez ér, épp ezért utoljára még érdemes lehet pitét készítenünk, ami garantáltan az egész család kedvence lesz. Íme egy gyors és egyszerű recept!
Hozzávalók:
- 500 g friss szilva
- 200 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Ez is érdekelhet: Kevesen tudják, de ez a tökéletes sütemény nulladik lépése
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a szilvákat, majd vágjuk őket félbe, és távolítsuk el a magokat.
- A tésztához keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, és a hideg vajat apró kockákra vágva. Gyúrjuk össze őket.
- Ezt követően adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot, a tojást, a tejfölt, és a citromlevet. Ismét dolgozzuk össze a tésztát, majd pihentessük hűtőben legalább 30 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzuk ki a tepsit. Szórjuk meg zsemlemorzsával, hogy megakadályozzuk a tészta átnedvesedését.
- A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a tepsit, úgy, hogy a széle picit kilógjon.
- Szórjuk meg a tészta alját egy kevés őrölt fahéjjal.
- Pakoljuk rá a szilvákat, majd szórjuk meg a maradék cukorral.
- Hajtsuk vissza a tészta kilógó részét a szilvák tetejére.
- Süssük 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű és a szilvák puhák nem lesznek.
- Végül hagyjuk kihűlni, és tálaljuk egy gombóc vaníliafagylalttal vagy friss tejszínhabbal.