A clafoutis egy pofonegyszerű desszert, amihez remekül illik bármelyik szezonális gyümölcs. Mivel lassan véget ér a nyár, egy szilvás verziót mutatunk meg, amelyet Guy Savoy séf receptje ihletett.
Hozzávalók:
- 300 g szilva (kb. 10-12 db)
- vaj
- 50 g kukoricaliszt
- 100 g őrölt mandula
- egy csipet só
- ¼ teáskanál szerecsendió vagy fahéj (nem kötelező)
- 3 tojás
- 100 g porcukor
- 300 g teljes zsírtartalmú creme fraiche
- 100 ml tej
Ez is érdekelhet:„Hagyj egy kis helyet a sütinek!" − ezért fér belénk mindig a desszert
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Majd vágjuk félbe a szilvát és magozzuk ki. A feleket vágott felükkel felfelé rendezzük el egy nagyjából 24 cm átmérőjű kerek sütőedényben így láthatjuk, hogy pontosan mennyi gyümölcsre lesz szükségünk.
A tálat bőségesen kenjük ki vajjal, ezután tegyük a kukoricalisztet, a mandulát, a sót és a fűszereket is, és keverjük addig, amíg az esetleges csomók eltűnnek. Üssük fel a tojásokat egy nagy tálba és adjuk hozzá a porcukrot, verjük habosra, amíg össze nem áll. Ezután jöhet bele a darált mandula.
Keverjük bele a creme fraiche-t, amit helyettesíthetünk tejszínhabba, viszont a creme fraiche finom, enyhén fanyar ízt ad a clafoutisnak, amely nagyon jól illik a szilvához. Ezután öntsük hozzá a tejet.
Végül öntsük a tésztát a kizsírozott tepsibe, majd a tetejét díszítsük szilvával.
Süssük a clafoutis-t körülbelül 45 percig, amíg a tészta enyhén aranyszínű nem lesz a közepén, illetve sötétebb a szélén, és a szilva karamellizálódik.