Már régen elmúltak a papírzacskós ebédek napjai − ma már minden étkezésből a legtöbbet kell kihozni, beleértve a szendvicseket is.
Van néhány alapelv, amit szem előtt kell tartanunk, amikor szendvicset készítünk. Fontos, hogy ne csak a hozzávalók ízvilágát vegyük figyelembe, hanem azt is, hogy milyen textúrát adnak hozzá. Egy nagyszerű szendvics a sós, ropogós és krémes ízek kombinációját tartalmazza.
Az igazi döntő tényező pedig − amely egy jó szendvicset nagyszerű szendviccsé változtat − a fűszer. Összegyűjtöttünk a Food52 segítségével pár tippet a kész fűszerektől kezdve a pikáns krémekig és egyéb egyszerű DIY-receptekig, melyekkel mennyeivé varázsolhatod a szendvicsed egy szempillantás alatt.
Ez is érdekelhet: Mindig legyen otthon Cayenne-bors! Hidd el, nem bánod meg!
1. Klasszikus kiegészítők
Nem kérdés, hogy minden jó szendvicshez fűszerek kellenek. Töltsd fel a hűtőd kiváló minőségű alapanyagokkal, mint például egy klasszikus majonéz és mustár. De ne felejts el a dobozon kívül is gondolkodni. Egy húsos szendvicsnek jót tehet egy ecetes barbecue-szósz, amely csökkenti a zsírt, egy adag torma pedig remek mód arra, ha egy kis csípősségre vágysz.
2. Egyszerű frissítések
Ha van néhány extra perced, akkor a klasszikus fűszereket is átalakíthatod kenhetővé. Könnyedén elkészítheted a saját dijonnaiszedet, ha a kedvenc aioli-dat dijoni mustárral fűszerezed, vagy kipróbálhatod a házi ezer szigeti öntetet, ha a majonézt ketchuppal és apróra vágott csemegeuborkával kombinálod. Készítsd el ezt a spanyol ihletésű aioli-t: adj hozzá fokhagymát, citromlevet és pirospaprikát a majonézhez. Vagy készíts currys ketchupot Old Bay fűszerkeverék, barna cukor, méz és currypor kombinálásával.
Ha tovább olvasnál: Íme, a leghíresebb portugál szendvics, a Francesinha!
3. Krémek és szószok
Fotó: Shutterstock
Egyszerre hosszabbítod meg az ételek élettartamát, és a szendvicseknek is több ízt adsz a maradék szószok felhasználásával. Használd a felesleges chimichurrit a steakszendvicshez, a tegnap esti pesto pedig tökéletesen párosul a grillezett csirkemellhez, a napon szárított paradicsomhoz és a megolvadt mozzarellához. A Toum, a libanoni fokhagymakrém és a répahummusz közel-keleti hangulatot kölcsönöz a szendvicseknek.
4. Punchy Plus Ones
Valamilyen savanyúság minden ételbe belefér, de különösen jó a szendvicsekhez adni, mert a savasság és a ropogás üdvözlendő kontrasztot jelent. Csemegeuborkával nem tudsz mellélőni, de a pácolt alma például jól passzol a pulykához és a Brie sajthoz, a pácolt paprika megfelelő mennyiségű csípősséget ad egy szendvicshez, amelyet éles cheddar szeletekkel rétegezhetsz, a pácolt spárga pedig különösen jó egy zöldségszendvicshez.
5. Egy csipetnyi édesség
Egy jó szendvics az egyensúlyról szól, és az édességet adó feltétek kikerekíthetik ezt. A karamellizált hagyma édes ízt ad a francia mártogatósnak és a felvágottaknak is. A lekvár nem csak a mogyoróvajas és lekváros szendvicsekhez való − a málnalekvár például elengedhetetlen a Monte Cristóhoz. A paradicsomdzsem umami ízbombát ad, ráadásul remek módja annak, hogy felhasználjuk a szezonális paradicsomot.