Akár hétvégére, akár egy filmnézős estére is tökéletes lehet a svédek kedvenc sütije, a kanelbullar. Bár elkészítése bonyolultnak tűnhet, valójában néhány egyszerű lépéssel pikk-pakk elkészül, és már élvezhetjük is a fahéj és az omlós tészta egyvelegét. A Del’s Cooking Twist segítségével mutatjuk, hogyan készül el pillanatok alatt.
A sütőben sült fahéjas csiga készítése kifejezetten szórakoztató, hiszen a tésztagyúrás mellett kinyújthatjuk és még fel is tekerhetjük, hogy elérje a kívánt csigaszerű alakot. Éppen ezért remek közös program lehet a sütés gyerekekkel vagy barátokkal. Fontos megemlíteni, hogy a Svédországból származó receptet valójában nagyon sokféleképpen készítik, ahogy számos méretben is előfordul.
Éppen ezért a készítés során a fantáziánkra van bízva, hogy mekkora csigákat szeletelünk fel. Egy dolog biztos: a végeredmény mennyei lesz.
Ez is érdekelhet! A téli szezon kihagyhatatlan desszertje: így készül a püspökkenyér
Hozzávalók a csigához:
- 35g friss élesztő
- 360 ml tej
- 120 g vaj
- 100 g fehér cukor
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál őrölt kardamom
- 750 g teljes kiőrlésű liszt
Hozzávalók a töltetékhez:
- 120 g vaj
- 50 g fehér cukor
- 2 evőkanál őrölt fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 nagy tojás
- 15 ml víz
- 30 g cukorgyöngy (cukrászati üzletekben könnyen beszerezhető, de el is hagyható)
Még több finomság a hűvös időben! Gesztenyét sütnétek otthon? 5 tipp, hogy tökéletes legyen a végeredmény
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, és öntsük fel néhány evőkanál langyos tejjel. Ezután olvasszuk meg a vajat, majd a többi, csigához szükséges hozzávalóval együtt tegyük az élesztős-tejbe. Gyúrjuk a masszát egynemű tésztává, nagyjából 10-15 percen keresztül (fontos, hogy ennyi ideig dolgozzunk rajta). Ha kész vagyunk a dagasztással, hagyjuk a tésztát lefedve, szobahőmérsékleten legalább 30 percig kelni.
Nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy körülbelül 3 mm vastag és 30 cm széles legyen. Keverjük össze a töltelékhez szükséges hozzávalókat úgy, hogy megolvasztjuk a vajat és kenjük meg a tészta felszínét. Tekerjük fel hosszában a töltelékes tésztát, majd vágjuk nagyjából 25 egyenlő szeletre. A levágott oldalával felfelé helyezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Fedjük le és ismét hagyjuk kelni, nagyjából egy órán át.
Ha letelt az idő, verjük fel a tojást és a vizet egyszerre és készítsük el mázt. Ha összeállt a két alapanyag, kenjük meg a csigák tetejét, majd szórjuk meg a cukorgyönggyel. Előmelegített sütőben süssük 220 Celsius-fokon nagyjéból 5-6 percig. Tálalás előtt hagyjuk kicsit kihűlni.