1. A gesztenyék kiválasztása
A legfontosabb, hogy mindig kifogástalan alapanyagot vásároljunk – akár az olasz, akár a magyar származású gesztenyét preferáljuk. Érdemes mindkét változatból kizárólag a nagyobb méretű, fényes, tömör szemeket választani, amelyek nehezek a kezünkben és nem konganak.
Lényeges, hogy ne legyenek rajtuk sérülések vagy lyukak.
2. A bevagdosás
Fotó: Shutterstock
A gesztenyéket vagdossuk be sütés előtt. Mivel fényes, kemény felületük miatt a kés könnyen megcsúszhat, tegyük mindezt nagy óvatossággal.
Egyesek néhány keresztirányú vágást ejtenek, míg mások akár félbe is vágják a szemeket.
Ezt is olvasd el! A szelídgesztenye 5 jótékony hatása, amiről nem is tudtál eddig!
3. Vízben áztatás
A bevágott gesztenyéket legalább 30 percre – de akár hosszabb időre is – áztassuk be vízbe.
Ez azért nagy segítség, mivel a sütés után puhábbak lesznek a gesztenyék, és az áztatás során a hibás vagy férges darabok is feljönnek a víz felszínére, így könnyen kiválogathatjuk őket.
4. Sütés
Fotó: Shutterstock
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A beáztatott gesztenyéket öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük a forró sütőbe. Addig süssük, amíg a bevágások szépen szét nem nyílnak, és a gesztenyék meg nem pirulnak.
Körülbelül 35-45 perc lesz szükséges ahhoz, hogy a gesztenyék tökéletesen átsüljenek.
Ez is érdekelhet! Sütés nélküli gesztenyés sajttorta házilag
5. A héj levétele
Ha szeretnénk, hogy a gesztenye héja könnyedén leváljon, még sütés előtt csomagoljuk alufóliába a bevágott és beáztatott szemeket.
Másik tipp, hogy sütés közben spricceljünk kevés vizet a gesztenyékre, ez szintén segít a héj könnyebb eltávolításában.
Forrás: Foolproof Lliving