sült gesztenye
Fotó: Shutterstock

Gesztenyét sütnétek otthon? 5 tipp, hogy tökéletes legyen a végeredmény

A bekuckózós őszi és téli esték egyik közkedvelt csemegéje vitathatatlanul a sült gesztenye. Azt viszont, hogy utcai árusoktól vásároljuk meg, felejtsük el, hiszen mi magunk is könnyedén elkészíthetjük otthon. Ahhoz azonban, hogy igazán ízletes azaz a héja ropogós, a belseje pedig puha és krémes – legyen a nassolnivaló, pár tanácsot nem árt megfogadnunk.

1. A gesztenyék kiválasztása

A legfontosabb, hogy mindig kifogástalan alapanyagot vásároljunk – akár az olasz, akár a magyar származású gesztenyét preferáljuk. Érdemes mindkét változatból kizárólag a nagyobb méretű, fényes, tömör szemeket választani, amelyek nehezek a kezünkben és nem konganak.

Lényeges, hogy ne legyenek rajtuk sérülések vagy lyukak.

2. A bevagdosás

bev\u00e1gott geszteny\u00e9k

Fotó: Shutterstock

A gesztenyéket vagdossuk be sütés előtt. Mivel fényes, kemény felületük miatt a kés könnyen megcsúszhat, tegyük mindezt nagy óvatossággal.

Egyesek néhány keresztirányú vágást ejtenek, míg mások akár félbe is vágják a szemeket.

Ezt is olvasd el! A szelídgesztenye 5 jótékony hatása, amiről nem is tudtál eddig!

3. Vízben áztatás

A bevágott gesztenyéket legalább 30 percre – de akár hosszabb időre is – áztassuk be vízbe.

Ez azért nagy segítség, mivel a sütés után puhábbak lesznek a gesztenyék, és az áztatás során a hibás vagy férges darabok is feljönnek a víz felszínére, így könnyen kiválogathatjuk őket.

4. Sütés

gesztenye s\u00fct\u0151ben

Fotó: Shutterstock

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A beáztatott gesztenyéket öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük a forró sütőbe. Addig süssük, amíg a bevágások szépen szét nem nyílnak, és a gesztenyék meg nem pirulnak.

Körülbelül 35-45 perc lesz szükséges ahhoz, hogy a gesztenyék tökéletesen átsüljenek.

Ez is érdekelhet! Sütés nélküli gesztenyés sajttorta házilag

5. A héj levétele

Ha szeretnénk, hogy a gesztenye héja könnyedén leváljon, még sütés előtt csomagoljuk alufóliába a bevágott és beáztatott szemeket.

Másik tipp, hogy sütés közben spricceljünk kevés vizet a gesztenyékre, ez szintén segít a héj könnyebb eltávolításában.

Forrás: Foolproof Lliving


A figyelmetekbe ajánljuk