
Tökéletes palacsinta készülhet a megmaradt sütőtökből – recept!
Az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga a sütőtök, amit nemcsak krémleveshez vagy süteményhez, hanem palacsintához is érdemes kipróbálni. Ez a változat egyszerre puha, illatos és enyhén diós ízű, így tökéletes reggeli lehet egy hűvös novemberi napon – ráadásul a megmaradt sütőtökpüré sem a szemetesben végzi.
Hozzávalók (kb. 10 palacsintához):
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor (kb. 3,5 teáskanál)
- 40–45 dkg sütőtökpüré
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 0,6 dl olaj vagy olvasztott vaj
- 1,8 dl teljes tej (szobahőmérsékletű)
- ¼ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 2 nagy tojás
- 5 dkg pirított, apróra vágott pekándió vagy dió

Fotó: Anna Shepulova/Shutterstock.com
Elkészítés:
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd félretesszük. Egy közepes lábasban a sütőtökpürét, a cukrot, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a massza sűrű és fényes lesz (kb. 6–8 perc). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az olajat, a tejet és a vaníliát, majd 5 perc hűlés után belekeverjük a tojásokat is.
- A nedves hozzávalókat óvatosan a lisztes keverékhez adjuk, és csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll. A tésztát 10–15 percig pihentetjük.
- Egy serpenyőt kevés olajjal kikenünk, és közepes lángon felhevítünk. A tésztából ¼ csészényi (kb. 60 ml) adagokat kanalazunk a serpenyőbe, majd 10 cm átmérőjű korongokká formázzuk. Minden palacsinta tetejére szórunk egy kis pirított diót, és addig sütjük, amíg a felszínén apró buborékok jelennek meg (2–3 perc). Ezután megfordítjuk, és további 1–2 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.
- A kész palacsintákat tálalásig melegen tartjuk, például egy 90 °C-ra előmelegített sütőben. Tálaláskor kínálhatjuk juharsziruppal, mézzel vagy natúr joghurttal.

Fotó: P Maxwell Photography/Shutterstock.com
Tipp:
A maradék palacsintákat érdemes rétegenként sütőpapírral vagy fóliával elválasztva lefagyasztani, légmentesen záródó tasakban. Így akár három hétig is elállnak a fagyasztóban, és pár perc melegítés után újra frissen fogyaszthatók.
(Forrás: Serious Eats)
Olvasd el ezt is!