Ha szívesen összedobnál egy kis desszertet, de nem akarsz sütni, akkor ez a sajttorta recept tökéletes választás lehet. Külön jó hír, hogy egyszerűen elkészíthető, így mindenki könnyedén megbirkózik vele, még a kezdő konyhaművészek is!
Hozzávalók:
- 250 g keksz (pl. graham keksz vagy háztartási keksz)
- 100 g vaj (olvasztott)
- 400 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 250 ml tejszín
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- vanília kivonat (opcionális)
- gyümölcsök vagy lekvár a tetejére (pl. eper, málna vagy sárgabarack)
Ez is érdekelhet! Pár perc alatt isteni desszert: habkönnyű citromtorta
Elkészítése:
Törjük össze a kekszet egy zacskóban vagy egy törőben, amíg morzsás nem lesz. Keverjük össze a morzsákat a olvasztott vajjal, amíg jól össze nem állnak. Egy 20-23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk az aljára és az oldalára a kekszes-vajas keveréket. Nyomkodjuk le jól, hogy egyenletes legyen az alap. Tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy megdermedje
Egy nagy tálban keverjük össze a krémsajtot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília kivonatot (ha használunk). Egy másik tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá. Lassan keverjük hozzá a tejszínhabot a krémsajtos keverékhez, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. Keverjük addig, amíg krémes és egynemű állagú lesz a töltelék.
Öntsük a krémes tölteléket a hűtőből kivett kekszes alapra, és simítsuk el egyenletesen. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 4-6 órára, vagy akár egy éjszakára, hogy teljesen megdermedjen. Miután a sajttorta megdermedt, díszítsük gyümölcsökkel vagy lekvárral a tetejét.