Tepsiben sült burgonya
Fotó: Getty Images

Ezzel a zsírral készítve még ízletesebb lesz a sült burgonyánk

Ahhoz, hogy a számunkra megfelelő ízt és állagot érjük el, a sült krumpli elkészítésénél igenis ügyelnünk kell a megfelelő zsiradék kiválasztására. Ha nem így járunk el, akkor olajos és ízetlen végeredményt kapunk. Vannak azonban a krumplihoz különösen jól passzoló zsírfajták – ilyen például a libazsír.


Keményítőtartalma miatt egyáltalán nem mindegy, hogy miben főzzük meg a krumplikat. A legtöbben talán azt szeretjük a legjobban, ha az étel kívül ropog, belül pedig puha, ehhez azonban a sokak által mellőzött állati zsiradékokhoz kell nyúlnunk.

Ezt is olvasd el! Pénztárcabarát vacsora a hétköznapokra: pizzás sült burgonya

Miért olyan jó nekünk a libazsír?

Ez a fajta zsír nagyon magas füstponttal (190 Celsius-fok) rendelkezik, azaz nehezen ég meg. Ez lehetővé teszi, hogy a burgonyánk magas hőmérsékleten süljön ropogóssá anélkül, hogy a zsír megégetésének veszélye fennállna.

Libazs\u00edr

Libazsír

Fotó: Shutterstock

A libazsír a séfek szerint is sokoldalúan felhasználható. Gazdag, selymes textúrájával és finom, pikáns íze plusz zamattal egészíti ki a sült krumpli élményét is. Továbbá tele van olajsavval, amely köztudottan csökkenti a koleszterinszintet. 100 grammonként pedig csak 32,7 gramm telített zsírt tartalmaz, amely még a vajnál is jóval kedvezőbb.

Fontos tudnivalók

A legfontosabb, hogy az apróra vágott krumplit sütés előtt főzzük meg. A libazsírt is elő kell melegítenünk, mielőtt a burgonyát a serpenyőbe tesszük. Arról is gondoskodnunk kell, hogy a burgonyadarabjaink kihűljenek, mielőtt a forró zsírba tennénk őket.

Ez is érdekelhet: Ezzel a trükkel pillanatok alatt megpucolhatsz egy zsák krumplit

Lényeg, hogy jól be legyen vonva sütnivalónk a zsírral, és ne felejtsük el ezt fűszerekkel kiegészíteni sem. Bár a libazsír erős természetes ízzel bír, mégis érdemes egy csipetnyi sót, borsot hozzáadni. Egy egész fokhagymagerezd és egy kis rozmaring ebben a helyzetben kiváló választás lehet.

Mire hasznájhatjuk még fel?

Néha boltok polcain is rálelhetünk, de megtalálására a piacokon még nagyobb az esély. Ha azon gondolkodnánk, hogy érdemes-e libazsírt vásárolni, nyugodtan kijelenthetjük: rengeteg más receptben is tökéletes alkotóelem.

Próbáljuk ki más sült zöldségekhez, vagy használjuk fehérjék, például hal vagy csirke elkészítéséhez. Könnyen eltartható a hűtőszekrényben, és le is fagyasztható, így bőven lesz időnk felhasználni.

A figyelmetekbe ajánljuk