A tea a világ összes szegletében népszerű, illetve mindenkinek megvan a saját szokása, hogyan is fogyasztja. Nemrég azonban egy amerikai kutatás arra mutatott rá, hogy egy elsőre furcsának tűnő hozzávaló bármelyik teatípust és fogyasztási formát feldobja.
Michelle Francl amerikai vegyész nemrégiben tett vizsgálatai során kimutatta, hogy a só pozitív hatással lehet teánk ízére. Kutatásai során arra jutott, hogy a só blokkolja azt a receptort, amely az ital kesernyés ízét okozza – ez különösen akkor érezhető, ha a tea filteres.
Ezt is olvasd el! 6+1 egészségügyi előny, amiért megéri matcha teát inni
Egy csipetnyi konyhasó hozzáadásával azonban ellensúlyozhatjuk a felbukkanó keserűséget.
Ez nem olyan, mintha cukrot adnánk hozzá. Azt hiszem, az emberek attól félnek, hogy meg fogják érezni a só ízét
– magyarázta a tudós, aki szerint a különös hozzávaló a tea ízében egyáltalán nem fedezhető fel, ha valóban ügyelünk a mennyiségre.
Illusztráció.
Fotó: Jason Luinstra/Unsplash
A The Chemistry of Tea című könyv szerzője arra kéri az ötletét egyből elutasító teafogyasztókat, hogy legyenek nyitottak. Szerinte mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy mitől lesz tökéletes egy csésze tea, néha viszont ezeket érdemes átgondolni, netán kipróbálni valami újdonságot.
Francl nem csak a sóval kapcsolatos tippeit osztotta meg: úgy véli, hogy a filterek helyett laza tealeveleket érdemes használni, amelyeket folyamatosan kevergessünk a csészénkben, hogy a tea jól érintkezzen a vízzel és a tejjel egyaránt.
Ez is érdekelhet: Kávé a fekete teával szemben – melyik egészségesebb?
További javaslatai közé tartozik a tömörebb bögrék használata, hogy a tea tovább forró maradjon. Valamint melegítsük fel a bögrét és a tejet, utóbbit pedig csak a tea kiöntése után tegyük bele italunkba.