
Hamu és Gyémánt
Örök klasszikus: így készül a fordított ananászos torta
Az aranyló karamell, a gyümölcsök és a könnyed piskóta miatt a fordított ananászos torta nem véletlenül vált generációk kedvencévé. Bár az elkészítése elsőre kicsit trükkösnek tűnhet – hiszen fejjel lefelé kell megsütnünk –, valójában egyszerű és látványos desszert, amivel könnyű sikert aratni.
Hozzávalók (24 cm-es, öntöttvas serpenyőben)
- 115+15 g vaj
- 200 g barna cukor
- 200 g kristálycukor
- 1 konzerv ananászkarika (lé nélkül)
- 10 szem koktélcseresznye (félbevágva)
- 120 g finomliszt
- 5 g sütőpor (1 teáskanál)
- 1 g só
- 4 nagyobb tojás
- 5 ml mandulaaroma vagy vaníliakivonat
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 165 °C-ra (légkeverés nélkül).
- Egy 24 cm-es öntöttvas serpenyőben alacsony lángon olvasszunk fel 115 g vajat. Vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a barna cukrot, és egyenletesen simítsuk el az alján. Helyezzük rá az ananászkarikákat, a réseket pedig töltsük ki a félbevágott cseresznyékkel.
- Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd tegyük félre a keveréket.
- A tojásfehérjéket tegyük egy nagy tálba, a sárgákat pedig külön egy kisebb edénybe.

Fotó: MShev / Shutterstock
- A tojásfehérjéket verjük lágy habbá, majd fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot. Folytassuk a habverést, amíg közepesen kemény habot kapunk.
- A sárgákat verjük addig, amíg nagyon sűrű, halványsárga habot nem kapunk.
- A lisztkeveréket és a sárgákat óvatosan, spatulával forgassuk bele a fehérjékből készült habba. Ezután adjuk hozzá a 15 g olvasztott vajat és a mandulaaromát vagy vaníliakivonatot, szintén óvatos mozdulatokkal.
- A masszát öntsük egyenletesen az ananászréteg tetejére a serpenyőben. Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 30–35 percig.
- Sütés után hagyjuk 5 percig pihenni, majd egy késsel lazítsuk meg a széleket. Borítsuk ki a tortát egy nagy tálra, hogy a karamellizált gyümölcsréteg kerüljön felülre.
(Forrás: Allrecipes)
Olvasd el ezt is!