Bizonyos becslések alapján a Földön kétezernél is több sajttípus létezik – ekkora választékból lehetetlen feladatnak tűnhet kiválasztani a legeslegjobbakat. Szerencsére a World Cheese Awards szakértői minden évben rengeteget kóstolnak azért, hogy összeállíthassák a toplistát.
Az elmúlt három évtized során a World Cheese Awards fokozatosan építette ki hírnevét, mára pedig egyértelműen az egyik legelismertebb szereplő lett a sajtversenyek között, írja a Drive.
A 240 fős zsűri számos szempont, például látvány, textúra, aroma és íz alapján ítéli oda a díjakat, amelyekért idén 47 ország összesen mintegy 4786 sajtja szállt versenybe. A megmérettetés során a szakemberek első körben 104 „super gold” sajtot választottak ki, majd a listát 14 topversenyzőre szűkítették.
A győztes 86 ponttal a portugál Quinta do Pomar termelőtől származó Queijo de Ovelha Amanteigado lett, amely egy vajas juhtejből készített különlegesség.
Ez kisebb meglepetés, hiszen Portugália nem számít sajtnagyhatalomnak – igaz, az országban járva elsőosztályú házi juh- és kecskesajtokat kóstolhatunk.
A portugál finomságnak két svájci sajtot is sikerült maga mögé utasítania: a második helyen a krémes-savanykás Tea Fondada végzett 84 ponttal, és ugyanennyit érdemelt ki a keményebb állagú Alpenhorn Mifroma is. A dobogóról épphogy lecsúszott az omlós spanyol La Cava Barus García-Baquero és a kékpenészes amerikai Bayley Hazen Blue.
Ha tovább olvasnál: Otthon is könnyedén készíthetünk mozzarellát – recept!
A teljes lista:
- Queijo de Ovelha Amanteigado, Portugália
- Tea Fondada, Svájc
- Alpenhorn Mifroma, Svájc
- La Cava Barus García-Baquero, Spanyolország
- Bayley Hazen Blue, USA
- Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco, Olaszország
- Blugins, Olaszország
- Affineur Walo Creamy Lion Cheese from Thurgau, Svájc
- Passionata, Brazília
- Snertingdal Ysteri Godbiten, Norvégia
- Alte Hexe 9 Monate gereift, Svájc
- Valleclaro, Spanyolország
- Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse, Németország
- Tatie, Olaszország