sajtos melegszendvics
Fotó: Olga Miltsova/Shutterstock
Illusztráció.

Ezzel az alig 2 perces trükkel tökéletes lesz a sajtos melegszendvics

Talán a legtöbben egyetértünk abban, hogy a sajtos melegszendvicsnél jobb étel ritkán kerül fel a tényérra: ez az egyszerű fogás nemcsak rendkívül finom, de pikk-pakk elkészíthető. Néha azonban a várt ropogós állag elmarad, ez pedig az egész gasztroélményt elrontja. Van azonban megoldás a probléma feloldásához, ráaádsul alig telik 2 percbe a megvalósítása.


Ismerős a következő helyzet? Mindent előkészítettünk a finom grillszendvics összeállításához, figyelmesen pakoljuk egymásra a rétegeket, és már alig várjuk, hogy az aranybarnára pirult, vajjal átitatott, lassan leolvadó sajt látványa elvarázsoljon minket, amikor is az első harapásnál valami furcsát tapasztalunk: a szendvics alja ázott és puha.

sajtos melegszendvics

Illusztráció.

Fotó: Metamore Studio/Shutterstock

Ez bizony azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk egy kulcsfontosságú módszert; a Serious Eats cikke ráadásul éppen erre hívja fel a figyelmet: ha nem jó a tálalás, az egész élmény veszít az értékéből.

Ezt is olvasd el! Kuba tradicionális szendvicsét csak imádni lehet – így készül a cubano


Ha a forró grillezett sajtos szendvicset – vagy bármilyen más serpenyőben vagy melegszendvicssütőben sütött ételt– közvetlenül a sütés után tányérra teszünk, a kenyér alatt keletkező vízgőz egyből felpuhítja az egyébként ropogós szendvicset. Bár a teteje tökéletesnek tűnik, amikor felemeljük, nedves és összeesett. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, tálalás és fogyasztás előtt néhány percig szabadon kell hagyni a szendvics alját. Ha egy rácsra vagy más olyan felületre tesszük, ahol a levegő körbe áramolhat, a gőz el tud távozni anélkül, hogy az alsó része átnedvesedne.

Akik attól tartanak, hogy a szendvics túlzottan kihűl a magasban pihentetés közben, nem kell aggódniuk. Ez a plusz lépés nemcsak megakadályozza, hogy az alsó része gőzölögjön, hanem lehetőséget ad a sajtnak is, hogy éppen annyira lehűljön, hogy kissé megszilárduljon, így nem folyik ki túl gyorsan a szendvicsből, amikor felszeleteljük és beleharapunk.

Ha ezt az apró, de fontos lépést beiktatjuk a konyhai szokásainkba, tökéletes grillezett szendvicset fogunk kapni, és vendégeinknek is leesik majd az álla.

A figyelmetekbe ajánljuk