Leberkasesemmel
Fotó: Shutterstock

Nem szép, mégis finom: ilyen az osztrákok híres húsos szendvicse, a Leberkäsesemmel

Nem túl esztétikus, és nem éppen diétás fogás, mégis az egyik legfinomabb osztrák, német és svájci specialitás a Leberkäse, amit jellemzően friss zsemlében szolgálnak fel.


Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy megkóstoljuk a laktató specialitást, Bécsben például nincs is jobb mód arra, hogy szüneteltessük a diétánkat, mint egy finom Leberkäsesemmel. A klasszikus étel lényegében egy ropogós fehér zsemle, amit megtöltenek egy szelet forró Leberkäsével. De ez mi is pontosan?

A hússzelet neve elsőre félrevezető lehet, hiszen a Leber németül májat, a Käse pedig sajtot jelent. Valójában hagyományosan se máj, se sajt nincs benne: a magyarul húskenyérnek is nevezett specialitás jellemzően sertéshúsból és szalonnából készül, de sokszor marhahús is kerül bele. Persze különleges változatok is elérhetők belőle, néha például lóhússal, bárányhússal vagy vadhússal készítik.

Leberkaseszendvics

Fotó: Shutterstock

Az eredmény egy párizsihoz hasonló, annál viszont sokkal vastagabb, tömörebb és laktatóbb szelet, ami Bajorországból származik, de ma már Németország, Svájc és Ausztria szinte összes hagyományos éttermében megtalálható.

Bécsben a Visiting Vienna szerint különösen népszerű változata az olvasztott sajtos Käseleberkäse és a vaddisznóhúsból készült Wildschweinleberkäse, de egyre több hely készít vegán alternatívát is.

A figyelmetekbe ajánljuk